Hlavní obsah

Výchovný pohlavek je přiměřený trest, řekl papež

Vatikán
Aktualizováno

Výchovný pohlavek je podle papeže Františka přiměřená forma potrestání dítěte rodičem za předpokladu, že zachovává důstojnost dítěte. Hlava římskokatolické církve to podle serveru BBC řekla tento týden během svého setkání s věřícími (tzv. generální audience).

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papež František

Článek

Správný otec je podle papeže ten, kdo odpouští a špatné chování napravuje s pevností, ovšem takovou, aby nebyla demotivující.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jednou jsem slyšel jednoho otce, jak říká: ‘Občas jsem nucen dát svým dětem menší pohlavek, ale nikdy ne přes obličej, abych je neponižoval’,” uvedl papež, načež tento postoj pochválil. Takový rodič podle Františka má smysl pro důstojnost.

„Musí trestat, ale činí tak spravedlivě, a pak se pokračuje dál,” řekl papež.

Schvalování tělesných trestů církví loni kritizovala komise OSN pro lidská práva. Vatikán se bránil prohlášením, že je aktivně nepropaguje.

Vzbudil nesouhlas

Papežova slova pobouřila organizace pomáhající dětem. Podle nich by měl František svá slova vyložit a napravit. „Nevím, co tím myslel, když to řekl. Je to věc interpretace a otázka toho, kde stanovíte hranici,“ uvedl k problému Jon Bird z britského Národního sdružení pro lidi zneužité v dětství.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

To sdružení Německá pomoc dětem byla v kritice přímější. „Každý člověk se může mýlit. Svým tvrzením, že je v pořádku udeřit (dítě), pokud se to provede důstojně, je (papež) zcela na omylu," uvedla podle ČTK organizace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám