Hlavní obsah

Vůdce slavjanských vzbouřenců ukrajinské armádě vyhlásil válku

Slavjansk

Vůdce rebelů ve Slavjansku Igor Strelkov vyhlásil ukrajinské armádě válku a požádal Rusko o vojenskou pomoc. Učinil tak z pozice „vrchního velitele“ Doněcké oblasti. Jeho kroky potvrzuje dekret podepsaný ”lidovým gubernátorem„ oblasti Pavlem Gubarevem.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Proruský ozbrojenec ve Slavjansku.

Článek

Podle dekretu vyhlásil na území Doněcké oblasti „režim protiteroristické operace“. Podobným výrazem označují ruská bojová komanda své zásahy proti islamistům na severním Kavkazu.

Všichni příslušníci „neonacistických skupin“, tedy bojovníci ukrajinské Národní gardy, mají být zadrženi a v případě ozbrojeného odporu „na místě zničeni“. Armádní jednotky mají zahájit s vedením „Doněcké lidové republiky“ jednání o evakuaci. Jejich výzbroj bude prý zabavena. Operace má skončit do 48 hodin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Všichni velitelé doněcké „domobrany“ jsou podřízeni Strelkovově velení, uvádí se v dekretu, který se prý ve formě letáků rozšiřuje ve Slavjansku a Kramatorsku.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Proruští rebelové vyhlásili ukrajinské armádě válku.

Strelkov rovněž oznámil, že zahajuje trestní stíhání proti čelným ukrajinským politikům včetně úřadujícího prezidenta Oleksandra Turčynova, premiéra Arsenije Jaceňuka a ministra vnitra Arsena Avakova. Trestnímu stíhání jsou prý také vystaveni šéf americké rozvědky CIA John Brennan, náměstkyně ministra zahraničí USA Victora Nulandová a dokonce i mluvčí amerického ministerstva Jennifer Psakiová.

Podle nepotvrzených informací Strelkov v neděli převzal vedení doněckých vzbouřenců a místní proruské radikály odstavil na druhou kolej. Své funkce prý ztratili šéf „Doněcké lidové republiky“ Andrej Purgin, šéf volební komise Roman Ljagin a předseda „parlamentu“ Vladimir Makovič.

Strelkov, jehož skutečné jméno je údajně Igor Girkin, je podle ukrajinských i ruských médií agentem ruské vojenské rozvědky GRU a má hodnost plukovníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám