Hlavní obsah

Vůdce severokavkazských povstalců se přihlásil k útokům v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vůdce severokavkazských islámských povstalců Doku Umarov se na neoficiálním webu povstalců kavkazcenter.com přihlásil k pondělním bombovým útokům na moskevské metro, při kterých zahynulo 39 lidí. Umarov údery označil za odplatu za ruské činy na Kavkazu a prohlásil, že útoky v Rusku budou pokračovat.

Článek

Umarov na videu řekl, že útoky provedly atentátnice na jeho osobní rozkaz. Šlo prý o legitimní čin a odvetu za masakry, kterých se podle něj dopustili ruští vojáci na chudých obyvatelích Čečenska a Ingušska letos 11. února. Příslušníci ruské tajné služby FSB tyto lidi úmyslně zabili při sběru česneku, dodal.

Vůdce rebelů zdůraznil, že „zločinné“ ruské tajné služby zaútočily na vesničany úmyslně, nevinné občany "dobíjeli vojáci noži a smáli se nad jejich těly".

Už nikdy nebudete sledovat nečinně a v klidu válku na Kavkaze v televizi. Válka se přesune do vašich ulic, a pocítíte ji na vlastní kůži na vlastních životech
Doku Umarov

Nad obviněními z terorismu ze strany politiků a žurnalistů se prý jen směje, uvedl Umarov a pozastavil se nad tím, že nikdo neobvinil premiéra Vladimíra Putina z masakru ve vesnici, který podle Umarova Putin nařídil.

Umarov dále prohlásil, že útoky na ruském území budou nadále pokračovat. Přislíbil novou odplatu Rusům, "kteří poslali své gangy na Kavkaz a kteří podporují bezpečnostní služby, jež provedly masakry".

„Už nikdy nebudete sledovat nečinně a v klidu válku na Kavkaze v televizi. Válka se přesune do vašich ulic, a pocítíte ji na vlastní kůži na vlastních životech,“ vzkázal Umarov ruskému obyvatelstvu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Teror v Moskvě: amatérské záběry těsně po výbuchuVideo: Reuters

Umarovovo prohlášení přišlo několik hodin poté, co zahraniční zástupce separatistů Šamsuddín Batukajev v telefonním rozhovoru s agenturou Reuters odmítl za moskevské atentáty odpovědnost. Batukajev zdůraznil, že povstalci plánují útoky na ruské ekonomické cíle a ne proti obyvatelům.

Umarov v roce 2007 vyhlásil takzvaný kavkazský emirát, jehož plné jméno zní "Islámský stát Kavkazský emirát". Umarov se prohlásil za vůdce, tedy za prvního emíra. Cílem separatistů je zavedení islámského práva šaríja.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Den po teroristických útocích se cestující vrátili do moskevského metraVideo: Reuters

Na jiném ve středu zveřejněném videu, jehož pravost nelze ověřit, přitom Umarov obvinil z odpovědnosti za exploze ruskou tajnou službu FSB.

"I kdyby Doku Umarov takové prohlášení udělal, je to naprosto absurdní," řekl v reakci na toto obvinění Gurov. Obvinění FSB je podle něj zjevnou reakcí na úterní prohlášení šéfa ruské Bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa, že gruzínské tajné služby byly v kontaktu s teroristickými organizacemi na severním Kavkaze. Patrušev byl šéfem FSB v letech 1999-2008.

Na úterní slova Patruševa, blízkého spolupracovníka premiéra Vladimira Putina, ve středu reagoval gruzínský státní ministr pro reintegraci Temur Jakobašvili. Prohlásil, že problém severního Kavkazu není jen ruský problém, a dodal, že Gruzie terorismus vždy odsuzovala a odsuzuje ho i nyní.

Ministr prohlásil, že pokud jde o vyšetřování výbuchů v moskevském metru, je jeho země připravena s ruskými úřady spolupracovat.

Pozornost ruských médií vyvolalo středeční prohlášení šéfa moskevských policejních odborů Michaila Paškina, že největší překážkou prevence terorismu je v Rusku korupce. "Za 10 000 dolarů vám z Čečenska do Moskvy dovezou náklaďák plný výbušnin. Policie a FSB, to je korupční systém," řekl odborový předák.

Dodal, že FSB disponuje sítí 40 000 spolupracovníků, a tudíž by měla vědět, že do Moskvy míří teroristé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám