Hlavní obsah

Vstup Finska do NATO bude pro Rusko hrozba, uvedl Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Vstup Finska do NATO bude pro Rusko představovat hrozbu, reagoval mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov na oznámení finského prezidenta a premiérky, kteří takový krok podpořili. Konkrétní kroky Moskvy v reakci na rozšíření NATO budou podle Peskova záviset na tom, nakolik se vojenská infrastruktura Aliance posune k ruským hranicím.

Foto: Sputnik, Reuters

Dmitrij Peskov

Článek

„Příští rozšíření NATO neučiní náš kontinent stabilnějším a bezpečnějším,” řekl Peskov.

Rusko bude podle něj analyzovat situaci se vstupem Finska do Aliance. „To vše se samozřejmě stane prvkem pro zvláštní analýzu a vypracování nezbytných opatření, aby se situace vyrovnala a zajistila se naše bezpečnost,“ uvedl mluvčí v reakci na zprávu z Finska.

Finsko zahajuje vstup do NATO

Válka na Ukrajině

Finský prezident Sauli Niinistö a ministerská předsedkyně Sanna Marinová ve čtvrtek oznámili, že podporují vstup své země do Severoatlantické aliance. Pokud země skutečně o členství v Alianci v následujících dnech požádá, bude přijímací proces zřejmě hladký a rychlý.

Neutrální Finsko k tomuto kroku nasměrovala nevyprovokovaná ruská invaze na Ukrajinu. Vstup do NATO zvažují také Švédové. Moskva před tím opakovaně varuje a vysílá různé výhrůžky.

Finsku a Švédsku přijdou při napadení na pomoc Britové. Johnson podepsal dohody

Zahraniční

Peskov uvedl, že reakce Ruska bude záviset na tom, nakolik se vojenská infrastruktura Aliance posune k hranicím země. „Vše bude záviset na tom, jak bude tento proces expanze vyjádřen v budoucnu, jak moc se vojenská infrastruktura posune, přiblíží se k našim hranicím,“ řekl mluvčí Kremlu.

Podle ruských agentur také uvedl, že žádná strana si nepřeje přímý střet mezi Ruskem a NATO, současně ale varoval, že Rusko odpoví na případný zásah do „speciální vojenské operace“, jak Moskva nazývá válku, kterou od konce února vede proti Ukrajině.

Podpora vstupu i z Česka

Zástupci Severoatlantické aliance včetně Česka ve čtvrtek naopak vyjadřovali silnou podporu přijetí Finska do NATO. Vývoj přivítal český premiér Petr Fiala či premiérky Dánska a Estonska.

Finské plány ocenil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který po telefonu mluvil s finským prezidentem Niinistöm.

Reklama

Výběr článků

Načítám