Hlavní obsah

Vražda v Berlíně má diplomatickou dohru. Rusko po vyhoštění diplomatů vypovědělo dva Němce

Rusko vypovědělo ve čtvrtek dva pracovníky německého velvyslanectví v zemi. Krok přišel krátce poté, co Berlín kvůli srpnové vraždě Gruzínce vyhostil dvojici ruských diplomatů. Němečtí diplomaté dostali týden na odjezd, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ministr zahraničí Ruské federace Sergej Lavrov

Článek

Německo vypovězení ruských diplomatů zdůvodnilo nedostatečnou spoluprací ruské strany na vyšetřování vraždy Gruzínce, u které německá prokuratura prověřuje podezření, že za činem mohly stát ruské nebo čečenské služby či státní instituce. Kreml podíl na vraždě odmítá.

Odvetné vyhoštění německých diplomatů se očekávalo. Ruský prezident Vladimir Putin po pondělním setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou prohlásil, že nebylo správné vypovědět ruské diplomaty na základě podezření, když vyšetřování není uzavřeno. Na novinářský dotaz, zda Rusko na postup Berlína z minulého týdne odpoví stejně, odpověděl, že pravidlo takovéhoto recipročního přístupu existuje.

Putin slíbil pomoc s vyšetřováním vraždy, kvůli které vyhostilo Německo ruské velvyslance

Evropa

Ruské ministerstvo zahraničí si ve čtvrtek předvolalo německého velvyslance, kterému předalo formální protest proti vyhoštění ruských diplomatů a oznámilo, že Moskva nyní považuje dva německé diplomaty za nežádoucí osoby.

Gruzínec, který podle dřívějších informací v minulosti bojoval proti Rusům v Čečensku, byl zastřelen letos v srpnu v Berlíně z bezprostřední blízkosti do hlavy. Podezřelým z vraždy je Rus, který byl po činu německou policií zatčen a který měl u sebe falešné doklady. Magazín Der Spiegel už v srpnu uvedl, že Rusovo číslo pasu ukazuje na napojení na ruskou vojenskou tajnou službu GRU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám