Hlavní obsah

Vrah prominentního tureckého novináře stráví 23 let ve vězení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Soud v Turecku poslal v pondělí na 23 let za mříže vraha tureckého novináře a spisovatele Hranta Dinka, který patřil k prominentním hlasům utlačované arménské menšiny. Mladík Ogun Samast Dinka zastřelil v lednu 2007 před budovou redakce listu Agos, který Dink vedl.

Foto: Profimedia.cz

Ogunu Samastovi bylo v době činu 17 let.

Článek

Pachatele, kterého k činu navedl militantní nacionalista, udal policii po odvysílání videozáznamu z místa činu jeho vlastní otec. Soud mu nejprve uložil doživotní trest, který ale zmírnil po přihlédnutí k tomu, že Samastovi v době činu bylo 17 let.

Dink, sám arménského původu, byl prominentním zastáncem arménské menšiny v Turecku. V říjnu roku 2005 byl dokonce podmínečně odsouzen na půl roku za to, že psal o arménské "genocidě" z roku 1915. Stovky tisíc Arménů tehdy podle Turecka nebyly zmasakrovány, nýbrž se staly oběťmi první světové války.

Foto: Profimedia.cz

Hrant Dink

Dink si před vraždou opakovaně stěžoval, jak moc ho Turci nenávidí a Evropský soud pro lidská práva minulý týden uvedl, že bezpečnostní složky nezvládly svoji roli ochránce, i když měly varování, že ultranacionalisté usilují o novinářův život. V červnu kvůli tomu v Turecku poslali za mříže dva armádní důstojníky a čtyři další úředníky.

Dinkova pohřbu se účastnily desetitisíce lidí. [celá zpráva]

V souvislosti s jeho vraždou jsou souzeni ještě další lidé čelící obvinění ze zločinného spiknutí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Istanbulu zastřelili kritického novináře

Turecký novinář arménského původu Hrant Dink, editor listu Agos, který patřil k prominentním hlasům utlačované arménské menšiny, byl v pátek v Istanbulu...

Výběr článků

Načítám