Hlavní obsah

Volby skončily, u Doněcku se znovu tvrdě bojuje

• Aktualizováno

Po relativním klidu zbraní, který provázel víkendové parlamentní volby na Ukrajině, se u Doněcku znovu rozhořely tvrdé boje mezi armádou a povstalci. Střelba z děl a exploze jsou hlášeny také u Mariupolu. Volební komise mezitím pokračují ve sčítání hlasů z nedělních voleb. Podle předběžných výsledků se rýsuje těsný výsledek mezi blokem prezidenta Porošenka a stranou premiéra Jaceňuka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Doněcku místo voleb slavili Národní den jednotyVideo: Reuters

 
Článek

„Byly slyšet výbuchy a těžká střelba ze zbraní velké ráže,“ uvádí zpráva na internetových stránkách doněckého starosty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Reportér agentury AFP zase potvrdil, že nedaleko doněckého letiště, o které obě strany svádějí tvrdé boje už několik týdnů, byla v pondělí ráno slyšet střelba z raketometů Grad.

Podle zpráv z místa střely zasáhly základnu ukrajinské armády ve městě Avdijivka, které je zhruba 20 kilometrů severně od centra Doněcku.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Proruští separatisté v Doněcku

Povstalci podle zpravodajského serveru Cenzor za úsvitu napadli granátomety a minomety také armádní pozice u Mariupolu. Údajně bylo zabito nebo zraněno i několik civilistů.

Vítězství prozápadních stran

Na východě Ukrajiny sice platí od 5. září příměří, ani jedna strana ho však nedodržuje. Krátký oddech přinesly nedělní parlamentní volby. Konečné výsledky stále nejsou k dispozici. Podle těch průběžných je jasné, že zvítězily prozápadní strany. Získaly přes 67 procent odevzdaných hlasů.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Obrněné vozidlo ukrajinské armády před jednou z volebních místností ve městě Volnovacha na východě Ukrajiny

Na prvním místě zůstává po sečtení 33 procent odevzdaných lístků Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka s 21,57 procenta hlasů. Těsně za ní je prezidentský Blok Petra Porošenka.

Do ukrajinského parlamentu by se mělo dostat šest stran. O třetí místo se dělí hnutí Svépomoc starosty Lvova Andrije Sadového a proruský Opoziční blok. Následuje populistická Radikální strana a nutnou pětiprocentní hranici zatím překonává i Vlast expremiérky Julije Tymošenkové.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Účast ve volbách přesáhla 52 procent. Prezident Porošenko už v neděli oznámil, že chce vytvořit vládní koalici do deseti dnů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Temnému rytířovi zakázali na Ukrajině volit

V ukrajinských parlamentních volbách nemohl odevzdat svůj hlas muž, který přišel do volební místnosti v kostýmu padoucha Dartha Vadera z legendární filmové...

Výběr článků

Načítám