Hlavní obsah

Porošenko: Vládní koalice bude do deseti dnů

Kyjev

Ukrajinci v nedělních parlamentních volbách podpořili prezidentský plán na dosažení míru na východě země. V prohlášení vydaném po oznámení předběžných prognóz výsledků hlasování to uvedl ukrajinský prezident Petro Porošenko. Řekl rovněž, že do deseti dnů by chtěl dokončit jednání o příští vládní koalici.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko při parlamentních volbách

Článek

Strana nesoucí Porošenkovo jméno pravděpodobně v hlasování zvítězila a spolu s několika dalšími prozápadními stranami vytvoří ve sněmovně pevnou proevropskou většinu. [celá zpráva]

"Většina voličů podpořila politické síly, které podporují prezidentský plán a usilují o politické řešení situace na Donbasu," uvedl prezident v prohlášení zveřejněném na jeho webových stránkách. Voliči se podle hlavy státu vyslovili pro nezvratný proces sblížení s Evropou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Víc než dvě třetiny voličů, kteří se zapojili do voleb, podpořily intenzivní a nezvratnou orientaci ukrajinské politiky směrem k Evropě," konstatoval Porošenko. Budoucí parlament se podle prezidenta bude moci opřít o "demokratickou, reformní, proukrajinskou a proevropskou většinu".

Na řadě jsou reformy

Na tiskové konferenci později Porošenko potvrdil, že koaliční jednání začnou hned v pondělí. "Odklad reforem se rovná smrti," zdůraznil.

Ústřední volební komise má podle zákona deset dní na vyhlášení oficiálních konečných výsledků, a to je podle prezidenta dostatečně dlouhá doba na dokončení koaličních jednání. Podle ústavy pak Porošenko navrhne sněmovně premiéra, na němž se koalice dohodne.

Předseda parlamentu Oleksandr Turčynov, který šel do voleb na kandidátce Lidové fronty premiéra Arsenije Jaceňuka, považuje jednání o nové koaliční smlouvě za zbytečné. Podle jeho názoru stačí znovu podepsat dohodu z února letošního roku, kterou proevropské strany uzavřely po pádu prezidenta Viktora Janukovyče.

Podle předběžných odhadů ústřední volební komise se volební účast pohybovala kolem 50 procent. Na východě země, zejména v Doněcké a Luhanské oblasti, ale zůstala pod hranicí 30 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám