Hlavní obsah

Vojáci v Chersonu dezertují, Rusové na ně posílají Čečence, tvrdí vojenští analytici

Čečenské jednotky se údajně přesouvají do Chersonské oblasti, aby hlídaly ruské vojenské dezertéry. Zprávu přinesla americká nezisková organizace Institut pro studium války. Rusové v Chersonské oblasti momentálně čelí ukrajinské ofenzivě.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci v Oleksandrivce v Chersonské oblasti

Článek

Výsledek ofenzivy v Chersonské oblasti je zatím nejasný, protože Rusové v oblasti soustředili velké množství vojsk.

O přesunech Čečenců do Chersonské oblasti informoval důstojník mykolajivské vojenské správy Dmytro Pletenčuk. „Rusové přesouvají stále více čečenských jednotek do Chersonské oblasti jako policejní síly. Cílem je zastavit ruské dezerce,“ uvedl podle ISW Pletenčuk.

Institut současně poznamenal, že informaci není možné ověřit, ale koresponduje s předchozími zprávami ukrajinské tajné služby, že Rusko rozmisťuje tyto jednotky na levý břeh Dněpru, aby zabránilo odchodu Rusů ze severu Chersonské oblasti.

Foto: Novinky

S dezercemi vojáků mají Rusové problémy už od začátku konfliktu.

Ukrajinci tvrdí, že v Chersonu zničili mosty přes Dněpr. To komplikuje ruským vojákům logistiku. Jsou ostřelovány i hlavní silniční tahy. Ukrajinská strana dokonce tvrdí, že  vedení města už ho opustilo. Současně vyzvala obyvatele, aby se z města před zimou evakuovali.

Institut pro studium války také upozorňuje na škody, které způsobily exploze na severu anektovaného ukrajinského poloostrova Krym u města Džankoj.

Po 24 hodinách ustaly výbuchy munice ve vojenském skladu. Poškozená je ovšem železnice a transformátorové stanice u města Džankoj. Exploze „způsobily významné škody ruským zásobám a ve značné míře narušily logistiku“, když Džankoj sloužil jako železniční uzel pro přísun posil a zařízení do okupované části Záporožské oblasti. Ruské úřady po útoku dočasně pozastavily osobní železniční dopravu z Ruska na Krym.

Současně byly ve středu hlášeny exploze a dým stoupající z letecké základny Hvardijske (rusky Gvardejskoje) u Simferopolu v centrální části poloostrova. Džankoj a Hvardijske jsou sídlem dvou nejdůležitějších ruských vojenských letišť na Krymu.

Rusko na Krymu ze zoufalství hledá viníky a zatýká

Evropa

Ukrajinské síly se k odpovědnosti za tyto výbuchy oficiálně nepřihlásily. Deník The New York Times napsal s odvoláním na vyjádření vysokého ukrajinského činitele, že exploze u města Džankoj  jsou dílem „elitní ukrajinské vojenské jednotky operující za nepřátelskými liniemi“. Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, které označilo výbuchy za „výsledek sabotáže“.

Ruská vojska útočí přes východní osu, ale nepodařilo se jim postoupit severozápadně od Slovjansku a východně od Siversku. Přesto zahajují útočné operace kolem Bachmutu, jihozápadně od Avdijivky a jihozápadně od města Doněck.

Reklama

Výběr článků

Načítám