Hlavní obsah

Vladimir Putin návrh přijal, bude kandidovat na ruského prezidenta

Moskva

Ruský premiér Vladimir Putin v neděli na sjezdu vládní strany Jednotné Rusko přijal návrh kandidovat na prezidenta. "S vděčností návrh přijímám. Děkuji," řekl Putin, zatímco v hale propukly ovace. Všeobecně se čeká, že 4. března příštího roku Putin v prezidentských volbách zvítězí.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin

Článek

Putina v neděli na stadionu v moskevských Lužnikách přivítaly plné tribuny. Na 11 000 Putinových stoupenců mávalo ruskými vlajkami a skandovalo "Rusko, Rusko!" a "Putin, Putin!".

Řečníci, reprezentující jednotlivé společenské vrstvy, vyzdvihovali Putinovy zásluhy a zdůrazňovali, proč země potřebuje vůdce, který ji již jednou, v letech 2000 až 2008, vyvedl z krize a dovedl k relativní prosperitě.

Už za týden Rusko bude volit novou poslaneckou sněmovnu, Státní dumu, a průzkumy signalizují, že Putinova strana přijde o dosavadní ústavní většinu. Nehledě na známky jistého rozčarování části ruské populace z neměnnosti poměrů nicméně Putin zůstává nejpopulárnějším ruským politikem a sociologové předpokládají, že bude hladce zvolen už v prvém kole prezidentských voleb.

Nový či staronový šéf státu pobude v Kremlu díky ústavním změnám šest let místo dosavadních čtyř.

Reklama

Výběr článků

Načítám