Hlavní obsah

Visegradské země plánují společnou bojovou skupinu, ČR poskytne vrtulníky

– Varšava

Polský premiér Donald Tusk po středečním jednání ministrů obrany visegráských zemí, oznámil, že Polsko, Česká republika, Slovensko a Maďarsko chtějí do roku 2016 vytvořit společnou bojovou skupinu. Předseda české vlády Petr Nečas na tiskové konferenci doplnil, že by v ní mělo působit několik stovek českých vojáků.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Česká armáda poskytne tři vrtulníky Mi-171

Článek

Podle prvního náměstka českého ministra obrany Vlastimila Picka je ČR připravena do takzvané "battlegroup" vyčlenit až 800 vojáků a tři transportní vrtulníky Mi-171Š. Společná bojová skupina by měla mít celkem 3000 osob - Polsko plánuje poskytnout 1300 až 1600 vojáků, Slovensko do 400 a Maďarsko okolo 350. Polsko chce zajistit hlavní část bojových sil, ČR nabízí zdravotníky a logistiku, Maďarsko ženisty a Slovensko odborníky na boj se zbraněmi hromadného ničení.

Tusk plány označil za "velmi důležitý krok vpřed". Nečas připomněl, že evropské země nyní dodržují rozpočtovou disciplínu, snižují proto výdaje na obranu. Položil důraz na koordinaci, aby se nedublovaly velitelství NATO a zemí EU.

Německá kancléřka Angela Merkelová, která se spolu s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem zúčastnila varšavské schůzky premiérů Visegrádu, prohlásila, že o obranné problematice se diskutovalo na žádost visegrádských zemí. „Odpovědnost za obranyschopnost Evropy přebíráme všichni společně," zdůraznila kancléřka a dodala: „Je pochopitelné, že dnes jeden stát nemůže situaci zvládnout.“

Hollande poděkoval za podporu francouzské operace proti islámským radikálům v Mali. ČR se zavázala přispět do případné evropské stabilizační operace v této zemi několika desítkami vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám