Hlavní obsah

VIDEO: Proti Entropě protestuje už i Slovensko

BRUSEL
Aktualizováno

Slovenský ministr zahraničí Ján Kubiš ve čtvrtek protestoval proti ztvárnění Slovenska na sporné plastice Entropa, kde je jeho země zobrazena jako salám ovázaný maďarskou trikolorou. Z plastiky, kterou ve čtvrtek oficiálně v Bruselu představil vicepremiér Alexandr Vondra, tak možná nic nezůstane. Vondra už Bulharsku slíbil, že obrys země v podobě tureckého záchodu na požádání odstraní.

BEZ KOMENTÁŘE: Entropa v Bruselu bliká, kouří a hýbe seVideo: ČTK

 
Článek

„Bulharsku se omlouvám, a pokud bude trvat na odstranění dílu, který se jejich země dotkl, uděláme to,“ řekl Vondra novinářům o plastice, která měla představovat v sídle Rady EU půlroční české předsednictví. Zdůraznil, že plastiku bere jako umělecké dílo a symbol svobody projevu.

Zobrazení Bulharska v podobě tureckého záchodu vyvolalo ostrý diplomatický protest Sofie.foto: ČTK/Michal Půr

Autoři plastiky se také omluvili

Před novináře pak předstoupil tým úmělců, který plastiku vytvořil pod vedením Davida Černého. Plastika Entropa měla být od začátku podle umělců „kachna, mystifikace, která nemusela být odhalena“.

Slovensko si vysloužilo tvar uzeniny omotané páskou v maďarských barvách.foto: ČTK/Tomáš Pirkl

„Je to umělecký předmět. Nechtěli jsme urazit žádný jednotlivý stát,“ řekl David Černý s tím, že peníze, které stát za plastiku zaplatil, vrátí. Omluva podle něj patří především české vládě, kterou mystifikoval ohledně podílu jiných evropských umělců.

Novináři z jednotlivých evropských zemí pak umělce trápili otázkami - proč znázornili Bulharsko jako turecký záchod, proč je v Německu motiv hákového kříže, proč tvrdili, že se na projektu podílelo 27 evropských umělců, kteří o tom ani nevěděli. Černý opakoval, že šlo od počátku o vtip a zdůraznil, že je zavádějící mluvit o jednotlivých státech, protože je důležitá komplexnost celého díla.

Jeden z novinářů Černému pogratuloval, že zvítězil a má úspěch, protože se Bruselu ještě nedostalo odhalování plastiky takové pozornosti médií. David Černý by však viděl úspěch v tom, kdyby si toho tolik lidí nevšimlo a nemluvilo se o odstranění jedné části plastiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám