Hlavní obsah

VIDEO: Požár na Makarské je pod kontrolou, deset Čechů strávilo noc ve škole

Novinky, ČTK, Javno, Slobodna Dalmacija

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁHŔEB
Aktualizováno

Rozsáhlý požár lesa na jadranském pobřeží Chorvatska u Makarské, kvůli kterému byla uzavřena i Jadranská magistrála, je od neděle pod kontrolou. Zvládnutí živlu, s nímž bojovalo 250 hasičů, napomohlo i zlepšení počasí - ustal vichr. Oheň sežehl 800 hektarů porostu. Přiblížil se i Makarské, kde strávilo noc v evakuačním středisku i deset Čechů.

Článek

Při zásahu proti požáru na jadranském pobřeží, který je označován za největší v letošní sezoně a nejhorší na Makarské za posledních deset let, bylo zraněno šest zasahujících hasičů, kteří se nadýchali kouře, uvedla pracovnice konzulárního oddělení velvyslanectví v Záhřebu Jindra Malá.

Požár ale zatím není pod úplnou kontrolou, na některých místech ho má boční vítr tendenci dál rozfoukávat.

Oblast včetně samotné Makarské nabízí apokalyptické obrazy. Město je pokryto popelem a v okolí není ani stopy po zeleni. Vše je šedé.  

Konzulární oddělení podle ní zprostředkovalo pomoc desítce Čechů, kteří potřebovali na noc ubytovat. Kvůli uzavřené magistrále nemohli odjet.

V sobotu kolem jedenácté večer se požár přiblížil k letovisku Makarská, kde žije 15 000 lidí. Oheň překonal obrannou bariéru a pronikl mezi domy. "Bránili jsme jeden dům po druhém. Evakuovali jsme staré lidi, ženy a děti. Nikdo nebyl zraněn," řekl v místní televizi velitel chorvatských hasičů. Celou noc s požárem bojovaly stovky hasičů. Pomáhalo jim i padesát vojáků.

Část obyvatel ohrožené čtvrti byla ubytována v místní škole. Ocitlo se mezi nimi i deset Čechů, kteří přijeli v sobotu na dovolenou a kvůli zavřené magistrále se nedostali do Baška Vody. Kouř z požáru je vyhnal z hotelu na pláž. Kontaktovali konzulární oddělení a poté jim byl poskytnut azyl ve škole. Dnes ráno již školu opustili a budou pokračovat v dovolené, uvedla Malá.

Evakuováni byli i Poláci.

V neděli již byla Jadranská magistrála opět zprovozněna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám