Hlavní obsah

Více pijte a kuřte, ať pomůžete státu, vyzval Rusy ministr

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský ministr financí Alexej Kudrin nemá problém s krajany, kteří nadměrně pijí a kouří. Naopak. Ve středu je vyzval, aby se alkoholu a tabáku věnovali ještě více. Vyšší konzumace navýší daňové výnosy, z nichž se hradí sociální služby, zní jeho argument.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr financí Alexej Kudrin

Článek

„Když vykouříte krabičku cigaret, znamená to, že dáváte více na řešení sociálních problémů, jako je podpora růstu počtu obyvatel, porodnosti a dalších sociálních služeb,“ citovala Kudrinova slova agentura Interfax. „Lidé by měli pochopit, že ti, kdo pijí a kouří, pomáhají státu více,“ řekl.

Agentura AFP poznamenala, že ruská vláda nedávno oznámila zvýšení tuzemské daně na alkohol a cigarety.

Konzumace obou je v Rusku velmi vysoká - kouří 65 procent mužů a v průměru každý Rus ročně vypije 18 litrů alkoholických nápojů, většinou vodky. Alkohol ročně zabije okolo půl miliónu Rusů.

Daň na cigarety je přitom v Rusku mezi nejnižšími v Evropě. Ministerstvo financí v červnu oznámilo plán více než dvojnásobného růstu daně v příštích třech letech. Vláda rovněž stanovila minimální cenovou hranici vodky, zavedla nulovou toleranci alkoholu u řidičů a omezila jeho noční prodej v obchodech. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám