Hlavní obsah

Většina Poláků je ve skutečnosti nevěřící, ukázal průzkum

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Poláci jsou považováni za jeden z nejkatoličtějších národů na světě. Samotná církev uvádí, že z téměř 38miliónové populace je až 90 procent věřících. Z předvánočního průzkumu vlivné agentury TNS, zveřejněného ve středu, však vyplynulo, že většina Poláků je nevěřící.

Foto: Julio Cortez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Například ve zmrtvýchvstání Krista podle průzkumu věří pouze 47 procent Poláků a jen o procento víc se domnívá, že Ježíš byl opravdu ukřižován. „I jiné údaje jsou pro katolickou církev šokující,“ glosoval list Gazeta Wyborcza.

Ještě víc na štíru jsou totiž Poláci s vírou v Ducha svatého, v jehož existenci věří 40 procent z nich, v poslední soud (39 procent) a v neposkvrněné početí Panny Marie (38 procent). V to, že existují andělé, věří jen 35 procent, na věčná muka v pekle 31 procent a ve spravedlnost a blaženost na nebesích 30 procent. Nejméně Poláků – 28 procent – věří v ďábla.

„Krátce řečeno, je to drama. Skutečně věřících katolíků v Polsku je možná 30 procent. Ostatní souhlasí s jakousi formou katolického konformismu, který s křesťanstvím nemá moc společného,“ komentoval portál NaTemat.pl.

Reklama

Výběr článků

Načítám