Hlavní obsah

Většina Němců by brala méně přistěhovalců

Pouze 12 procent Němců se vyslovilo pro to, aby se do Spolkové republiky smělo přistěhovat více cizinců. Tak vyzněl průzkum veřejného mínění, který pro týdeník Focus připravil sociologický institut INSA.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Lidé mířící na západ během migrační vlny v roce 2015.

Článek

Naopak třiačtyřicet procent si přeje méně imigrace jako takové a takřka každý třetí (31 procent) podporuje výhradně příliv kvalifikovaných pracovních sil. Nejvýrazněji souhlas s přistěhovalstvím projevili stoupenci Zelených – 31 procent upřednostňuje imigraci bez rozdílu.

Následují příznivci Levice (26 procent). Mnohem odmítavěji se vyslovili voliči sociální demokracie SPD (13 procent), liberální FDP (9 procent) a konzervativního dvojbloku CDU/CSU (6,5 procenta). Stoupenci protestní Alternativy pro Německo (AfD) odmítají usazování cizinců z 80 procent.

Proč koronavirus v Německu zabíjí častěji přistěhovalce

Koronavirus

Vládní koalice je polarizovaná

Proti výraznějšímu přijímání odborných pracovníků se staví 34 procent voličů SPD, 41 procent CDU/CSU, 33 procent Zelených, 35 procent FDP a 34 procent Levice. Mezi podporovateli AfD vyjádřilo „ano“ pouhých 16 procent.

„Pro vládní semaforovou koalici SPD–Zelení–FDP to nejsou povzbudivé výsledky: 78 procent příznivců FDP a 73 procent SPD se vyslovilo buď proti migraci jako takové, popřípadě pro méně přistěhovalců – nebo výlučně pro příchod kvalifikovaných. Naopak mezi voliči Zelených odmítá migranty jen 17 procent,“ upozornil týdeník Focus.

Reklama

Výběr článků

Načítám