Hlavní obsah

Velvyslanci států EU schválili složení nové Evropské komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Velvyslanci členských zemí Evropské unie v pátek schválili složení budoucí Evropské komise (EK) Ursuly von der Leyenové. Zástupci 27 států EU bez Británie se podle informací ČTK shodli na tom, že nová unijní exekutiva může fungovat v neúplném složení bez britského zástupce. Londýn do termínu stanoveného na pátek nereagoval na výzvu EK, aby představil svého kandidáta.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ursula von der Leyenová na tiskové konferenci v sídle Evropského parlamentu.

Článek

Velvyslanci se shodli na tom, že komise může nastoupit do úřadu v neúplném složení, zdůraznili však, že počet komisařů má odpovídat počtu členských států. Na tomto pravidle se usnesli v roce 2013 lídři států EU. Právníci unijních institucí se však shodují na tom, že při zjevné neochotě Británie podílet se na chodu komise může exekutiva fungovat nekompletní.

Rozhodnutí velvyslanců by měli formálně potvrdit unijní ministři na pondělním zasedání. Evropský parlament (EP) má hlasování o komisi na programu ve středu. Očekává se, že tým von der Leyenové projde bez potíží a že funkcí se ujme začátkem prosince.

Evropská komise je kompletní, výbory europarlamentu schválily Maďara Várhelyiho

Evropa

Brusel minulý týden zahájil s britskou vládou řízení kvůli porušení povinností vyplývajících z unijního práva. Londýn dostal do dneška termín, aby na výzvu zareagoval, podle dostupných informací se tak ale zatím nestalo. Vláda Borise Johnsona tvrdí, že nemůže komisaře navrhnout kvůli britskému pravidlu, které vládě zakazuje podnikat podobně zásadní kroky v době předvolební kampaně. Podle EK to však není legitimní důvod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám