Hlavní obsah

Velmistr maltézských rytířů rezignoval kvůli aféře s kondomy

Řím

Velmistr řádu maltézských rytířů Robert Matthew Festing přistoupil na úterní požadavek papeže Františka a rezignoval na svou funkci. K nebývalému kroku se odhodlal po vleklém sporu, který s hlavou římsko-katolické církve vedl. Podle médií mu zlomilo vaz rozdávání prezervativů v Barmě.

Foto: Reuters

Velmistr Robert Matthew Festing na archivním snímku s papežem Františkem

Článek

„Papež ho požádal, aby rezignoval, a on souhlasil,“ potvrdil podle deníku The Telegraph mluvčí řádu maltézských rytířů. Rezignaci bude muset ještě potvrdit Suverénní rada řádu, jde už ale jen o pouhou formalitu. Po ní už rytíře povede dosavadní číslo dvě v jejich hierarchii – Ludwig Hoffmann von Rumerstein.

Foto: Řád Maltézských rytířů

Ludwig Hoffmann von Rumerstein

Aféra s kondomy se v Barmě rozhořela na konci minulého roku. [celá zpráva] Katolická církev zakazuje používání kondomů a její konzervativní křídlo se staví proti jakékoli změně postoje v této věci.

Nejprve šel velkokancléř

Vyšlo ale najevo, že maltézští rytíři nejenže užívání pánské ochrany podporovali, ale prezervativy dokonce sami rozdávali. Nejprve byl proto z funkce v řádu vyhozen velkokancléř Albrecht von Boeselager. Odmítl totiž rezignovat dobrovolně a hájil se tím, že jakmile na rozdávání kondomů přišel, ihned akci zastavil.

Do sporu ale poté zasáhl papež a jmenoval koncem prosince komisi, jež má celý případ vyšetřit. Vede ji státní tajemník Pietro Parolin, tedy druhý nejvýznamnější úředník církevního státu.

Řád maltézských rytířů vznikl koncem 11. století jako řád johanitů či hospitalitů. Během staletí se měnilo nejen místo jeho působení, ale i označení, pod nímž je běžně znám. Řád je suverénní, a i když nemá území, vydává vlastní pasy, automobilové SPZ a poštovní známky.

Má 13 500 členů a v jeho strukturách působí ještě dalších 100 tisíc lidí, zčásti dobrovolníků. Působí i v Česku, kde k jeho členům patří i arcibiskup Dominik Duka.

Reklama

Výběr článků

Načítám