Hlavní obsah

Vedra trápí Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Západní Evropu sužují vedra, které přinesl horký vzduch ze severu Afriky. Postiženy jimi jsou nejen Španělsko a Portugalsko, ale taky Británie, Francie, země Beneluxu a Švýcarsko a sever Itálie. V Británii varují před možnými zdravotními problémy způsobenými vlnou horka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Západní Evropu sužují vedra Video: Reuters

 
Článek

V žádné z postižených zemí by v nejbližším období teploty neměly klesnout pod 30 stupňů Celsia. V Paříži by měla ve středu teplota stoupnout na 39 stupňů Celsia, na jihovýchodě Francie naměřili 42 stupňů Celsia. Na jihu Španělska už dokonce zaznamenali 44 stupňů Celsia.

Vražedné vedro ve Velké Británii

Británii trápí „zabijácká” vlna horka s teplotami nejméně 35 stupňů Celsia. Meteorolog Chris Burton očekává, že středeční teploty v Británii budou nejvyšší od roku 2006, kdy naměřili v severolondýnském Northoltu 34,5°C. Horka v zemi potrvají nejméně do příštího týdne. „Británie zažije jedny z nejvyšších zaznamenaných červencových teplot,” dodal Burton.

Foto: Albert Gea, Reuters

Lidé se na pláži ve španělském El Masnou ochlazují ve Středozemním moři.

Situaci, která může trvat až dva týdny, navíc ztěžuje vysoké znečištění ovzduší a výskyt pylu. „V horkém počasí je ve vzduchu, který dýcháme, méně vlhkosti. Lidem s dýchacími problémy jako silným astmatem se může těžko dýchat, mohou se cítit unavení, vnímat tlak na plicích,” řekla BBC Vicky Barberová z nadace pro léčbu plicních onemocnění. Úřady lidem doporučily nechodit mezi 11. a 15. hodinou na slunce.

Problémy trpí i doprava, kvůli vybouleným kolejnicím byl přerušen provoz mezi Leedsem a Londýnem a Londýnem a Ipswitchem.

Britské odbory naléhají na zaměstnavatele, aby nenutili ve vedrech lidi nosit obleky a umožnili jim nosit trička bez rukávů a kraťasy. Požadují také více přestávek.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Francouzka si užívá slunce na břehu Loiry v Nantes

Ve Francii vypadly kvůli vysokému odběru a teplotním rozdílům mezi dnem a nocí dodávky elektrického proudu a ocitl se bez něj milión odběratelů. Postižena byla Normandie i Bretaň a oblast Loiry.

Vedra budou častější 

Odborníci OSN ve středu vyzvali vlády, aby vypracovaly plány, jak postupovat a chránit obyvatelstvo v době veder. Varovali, že vlny horka, které nyní sužují část Evropy a Asie, budou v důsledku globálního oteplování častější.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Lidé se v Bordeaux ochlazují u uměleckého díla Miroir d'Eau.

„Dobrý systém (proti následkům horka) má od roku 2004 Francie, kde hrozná vedra v roce 2003 vyvolala asi 15 000 úmrtí. Všude tomu tak ale není,” řekl AFP Diarmid Campbell-Lendrum ze Světové zdravotnické organizace. Připravenost je podle něj zpravidla dobrá i v dalších vyspělých zemích jako Německo, ale špatná v Číně, Indii a Pákistánu. V tamní provincii Sindh si vlna veder vyžádala podle středečních údajů 1250  obětí, nejvíce bylo v poslední červnové dekádě postižené Karáčí. Lidé umírali na úpal, úžeh i dehydrataci Situaci komplikovaly výpadky dodávek elektřiny, takže nefungovala klimatizace.[celá zpráva]

V květnu podobným způsobem sužovala horka sousední Indii, kde v důsledku toho zahynulo 2200 lidí.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám