Hlavní obsah

Vlna veder v Indii má na svědomí už přes 2200 obětí

Rekordní vedra v Indii o víkendu nakrátko vystřídaly bouřky, v neděli však teploty opět vystoupaly až ke 47 stupňům Celsia. Počet obětí horka už překročil 2200. Extrémní teploty by v některých indických státech měly trvat až do pondělí.

Foto: Jitendra Prakash, Reuters

Indická dívka si před vedrem ulevuje koupelí v řece.

Článek

Teploty v neděli v jednom z nejpostiženějších jihoindických států Telangana dosahovaly až 47 stupňů, což je o sedm stupňů nad dlouhodobým průměrem. Kvůli vedrům tam od poloviny dubna zemřelo již 561 lidí, nejčastěji na dehydrataci či úpal. Vůbec nejhorší je smrtelná bilance v sousedním státě Ándhrapradéš, kde za stejné období horko zabilo už 1636 osob.

Mrtvé ale registrují i další státy po celé Indii: Uttarpradéš na severu jich hlásil 22, Úrisa na východě 21 a Gudžarát na západě sedm. V metropoli Dillí zemřeli dva lidé.

Obyvatelé si stěžují, že ve vedru činí situaci ještě nesnesitelnější časté výpadky elektřiny, kvůli nimž nefungují například všudypřítomné ventilátory. Problémy mají stále i nemocnice, které se potýkají s nedostatkem míst pro lidi, kteří mají kvůli vedrům velké zdravotní komplikace.

V nejbližších dnech by měly do jižní Indie přijít pravidelné monzuny, které atmosféru podstatně ochladí a postupně se přesunou severním směrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám