Hlavní obsah

Ve zvrhlém baru zabito 50 lidí, psal turecký deník. V Evropě žasnou

– Ankara

Turecký deník Yen Akit, který má názorově blízko k vládní straně AKP prezidenta Recepa Erdogana, uvedl zprávu o masakru ve floridském gay klubu titulkem „Počet mrtvých ve zvráceném gay baru dosáhl 50“. Na internetu se ihned začaly objevovat rozhořčené reakce lidí, podle nichž list budí dojem, že teroristický útok na homosexuály schvaluje. Taková země do Evropské unie nepatří, vzkazují.

Foto: www.yeniakit.com.tr

Počet mrtvých ve zvráceném gay baru dosáhl 50, hlásá titulek.

Článek

„To jsou ti tolerantní Evropané, kteří chtějí do EU? Řekněte ne homofobii a volte opuštění (EU),“ napsal na Twitteru Steve Spencer z Velké Británie. Narážel tím na snahu Ankary vstoupit do Evropské unie a blížící se referendum o vystoupení Spojeného království z osmadvacítky.

„Padesát zvhrlíků zabito v baru. Titulek tureckého mainstreamového média. Někdo do Turecka na dovolenou?“ napsal zase na Twitteru uživatel Brian of London, který žije v Tel Avivu.

Yen Akit, který má krom AKP blízko také k islámskému fundamentalismu, vychází v Turecku v nákladu více než 53 tisíc výtisků. Dostává prostor v prostředí, kdy vláda prezidenta Erdogana utahuje šrouby a média, která jí nejsou po chuti například referováním o kurdské menšině, přidušuje.

Zmiňovaný deník se podle tureckého think-tanku Hrant Dink Foundation, na nějž se odkazuje server Daily Mail, vyznačuje nejostřejšími výpady vůči menšinám. Ať už jde o příslušníky komunity LGBT, nebo o národnostní či náboženské menšiny, jako jsou Arméni, židé nebo křesťané.

Šlo sice jen titulek relativně malého deníku vzhledem k počtu obyvatel země (téměř 80 miliónů), mnoho lidí si jej ale soudě podle příspěvků na sociálních sítích vyložilo jako výraz postoje minimálně části turecké veřejnosti.

„Přesně proto by neměli vstoupit do EU,” tweetovala další uživatelka Emma Sayleová.

Nedělní útok devětadvacetiletého Američana Omara Mateena v Pulse Clubu v Orlandu na Floridě připravil o život 50 lidí. Dalších 53 utrpělo zranění. Jedná se o nejkrvavější podobný atentát v historii Spojených států. [celá zpráva]

Mateen před teroristickým útokem zavolal na policii a přiznal svou náklonnost k Islámskému státu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám