Hlavní obsah

Masakr na Floridě má padesát obětí. Střelec se hlásil k Islámskému státu

Orlando
Aktualizováno

Američan s afghánskými kořeny Omar Mateen, který po zuby ozbrojen vtrhl do gay klubu na Floridě a začal do přítomných bezhlavě střílet, pozabíjel nejméně padesát lidí a na 53 dalších zranil. Nebyl na seznamu teroristů, ale nedávno byl vyšetřován kvůli jinému kriminálnímu činu a podle FBI mohl „k terorismu inklinovat”. Informovala o tom televize CNN. Podle několika zdrojů se útočník hlásil k Islámskému státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V gay klubu střílel ozbrojený mužVideo: Reuters

 
Článek

Televize NBC uvedla, že útočník volal před střelbou na tísňovou linku 911 a vyjádřil věrnost Islámskému státu. Že pachatelem byl Omar Mateen, potvrdila i FBI.

Televize CBS zveřejnila snímky podezřelého

Deník The Daily Mail konstatoval, že jde o střelbu s největším počtem obětí v historii Spojených států.

Střelec z Orlanda volal 911 a vyjádřil věrnost IS

Také The Washington Post napsal s odvoláním na nejmenovaný zdroj z administrativy amerického prezidenta Baracka Obamy, že ministerstvo pro vnitřní bezpečnost má informace o tom, že se útočník hlásil k Islámskému státu.

„Podle zpráv místních bezpečnostních složek útočník vyjádřil loajalitu s Islámským státem a byl slyšen, jak se modlí v cizím jazyce,” napsal list.

Podle oficiálního vyjádření ale americké úřady nemají k dispozici důkazy o tom, že by existovalo přímé spojení mezi střelbou v nočním klubu na Floridě a Islámským státem či jinou zahraniční extremistickou organizací, informovala agentura Reuters.

I demokratický kongresman Adam Schiff však tvrdí, že útočník stoupencem Islámského státu byl.

Reuters napsal s odkazem na agenturu Amak, která je napojená na Islámský stát, že se k útoku hlásí i islámští extremisté z IS. "Ozbrojený útok na gay noční klub ve městě Orlando v americkém státě Florida, při kterém bylo přes 100 lidí zabito nebo zraněno, provedl bojovník Islámského státu," uvedla agentura Amak.

Většina zraněných je v kritickém stavu, takže počet obětí může nadále narůstat. Starosta Orlanda požádal floridského guvernéra o vyhlášení výjimečného stavu.

Bílý dům vyjádřil soustrast s pozůstalými.

Muž střílel v neděli nad ránem v gay klubu ve floridském Orlandu. Asi dvě hodiny navíc zadržoval rukojmí. Policie poté oznámila, že ho zlikvidovala a zásah je u konce. Vyšetřovatelé hovoří o teroristickém činu.

„Zdá se, že to bylo organizované a pečlivě připravené,“ prohlásil orlandský policejní šéf John Mina a dodal, že útočník měl pušku nebo samopal, pistoli a „nějaký typ dalšího zařízení“. Podle CNN mohlo jít o pás s výbušninami. FBI později uvedla, že zbraně si pořídil legálně asi týden před útokem.

Foto: Profimedia.cz

Puška AR-16. Ilustrační foto

Podle serveru Telegraph byl střelec ozbrojen mimo jiné samopalem AR-15, což je civilní verze vojenské automatické pušky M-16.

Podle dřívějších informací FBI bylo útočníkovi okolo dvaceti let, nepocházel z Orlanda a „mohl inklinovat k terorismu“, uvedla televize Fox News.

Foto: Kevin Kolczynski, Reuters

Policie uzavřela ulici Orange Avenue kolem Pulse Clubu

Ke střelbě došlo okolo druhé ráno tamního času (kolem 8. hodiny SELČ) v Pulse Clubu. Zranění lidé se schovávali na toaletách, zatímco útočník vypálil až stovku nábojů po těch, které měl na dosah.

Další svědci popisují, že palba se zprvu mísila s hlasitou taneční hudbou a lidé si nebyli jisti, zda nejde o součást show. Až když se ozvaly první výkřiky "Utíkejte!", došla děsivá skutečnost všem.

Foto: Phelan M. Ebenhack, ČTK/AP

Záchranáři s nosítky u nemocnice v Orlandu čekají na příjezd raněných.

Jeden ze svědků, který byl uvnitř, slyšel výstřely a pak křik, že jsou tam mrtví lidé. „Vynášejí lidi na nosítkách a nakládají je,” uvedl očitý svědek masakru Anthony Torres. Někteří ze zraněných jsou v kritickém stavu.

„Neznělo to jako obyčejná pistole, spíš jakoby to střílelo pořád a pořád dál a nechtělo to skončit. Věděli jsme, o co jde, a pěkně rychle zmizeli. Přijelo tam snad 70 aut s policisty, bylo to tak rychlé, že se lidé rozutekli,” dodal Torres.

Výběr případů střelby do lidí v USA za posledních deset let
50 mrtvých (12. června 2016) - Střelba v nočním klubu v Orlandu na Floridě.
32 mrtvých (16. dubna 2007) - Při střelbě ve Virginském polytechnickém institutu vraždil třiadvacetiletý student z Jižní Koreje Čo Sung-hu.
26 mrtvých (14. prosince 2012) - Na základní škole v Newtownu postřílel dvacetiletý Adam Lanza 20 dětí ve věku šest až sedm let a šest dospělých.
14 mrtvých (3. dubna 2009) - Střelba ve středisku pro imigranty v Binghamtonu v americkém státě New York.
14 mrtvých (2. prosince 2015) - Střelba v budově úřadu sociálních služeb v kalifornském San Bernardinu, za níž byl odpovědný radikál Syed Farook se svou ženou.
13 mrtvých (5. listopadu 2009) - Masakr na základně americké armády v texaském Fort Hoodu.
12 mrtvých (19. července 2012) - V kině na předměstí Denveru ve státě Colorado útočil maskovaný střelec James Holmes.
12 mrtvých (16. září 2013) - V budově amerického vojenského námořnictva ve Washingtonu střílel bývalý příslušník záloh vojenského námořnictva Aaron Alexis (34).
10 mrtvých (10. března 2009) - Muž z Alabamy zabil mimo jiné svoji matku a další členy rodiny.

Sanitky nestačily odvážet zraněné

"Bylo to šokující. Prásk, prásk, prásk, pořád dokola," řekl televizi CNN návštěvník klubu Christopher Hansen, kterému se podařilo uniknout na ulici. Venku pak stejně jako další pomáhal odnášet zraněné, na jejichž převoz do nemocnic nestačily sanitky, a tak s nimi jezdily i policejní vozy.

V podniku bylo přes sto hostů, kteří přišli na tematickou latinskoamerickou noc.

„Lidé na parketu a na baru si lehli na zem a některým z nás, kteří byli blízko baru a zadního východu, se povedlo utéct ven,” napsal další svědek Ricardo Almodovar na facebookové stránky klubu.

V Orlandu se střílelo i v sobotu. Zřejmě vyšinutý fanoušek Kevin James Loibl na autogramiádě po koncertě zabil dvaadvacetiletou hvězdu talentové pěvecké soutěže Christinu Grimmieovou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám