Hlavní obsah

Ve svém věku nemám co ztratit. Papež František neprůstřelný papamobil nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Ačkoliv si je vědom všech rizik a skutečnosti, že dělá těžkou hlavu svojí ochrance, nehodlá se hlava římskokatolické církve nechat zavírat do neprůstřelného auta jako sardinka do konzervy. Nemám co ztratit a chci být blízko lidem, vysvětlil tento týden 77letý papež František důvod, proč odmítá papamobil s tlustými skly a pancéřem.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František se nechce před lidmi zavírat.

Článek

„Je pravda, že by se mohlo stát ledacos, ale řekněme si to upřímně, v mém věku nemám moc co ztratit. Vím, že by mě mohlo něco potkat, ale to je v rukou božích,“ řekl František barcelonskému deníku La Vanguardia.

Papež vyvolal ve Vatikánu opakovaně pozdvižení, když odmítl ochranu. Při návštěvě Brazílie loni v červenci raději projížděl chudinskými čtvrtěmi Rio de Janeira v menším fiatu a podobně se nedávno choval v Jordánsku, Jeruzalémě i Betlémě. Na Západním břehu Jordánu navíc udělal neplánovanou zastávku u bezpečnostní zdi, aby se pomodlil.

„Vzpomínám si, že v Brazílii mi dali uzavřený papamobil. Jenomže to nemohu zdravit lidi a říkat jim, že je miluji, když jsem uvnitř konzervy pro sardinky, ačkoliv je ze skla. Pro mě je to zeď,“ vysvětlil nyní papež.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K papeži do papamobilu přisedl kněz z Buenos AiresVideo: Reuters

Na dotaz ohledně svého odkazu do budoucna pak odpověděl: „O tom jsem nepřemýšlel. Ale líbí se mi, když si někdo na někoho vzpomene a řekne: to byl dobrý chlap, dělal co mohl a nebyl tak špatný. S tím bych se spokojil“.

Papamobil
První auto pro papeže dorazilo do Vatikánu v roce 1909 jako dar od newyorského arcibiskupa. Papež Pius X. ho však odmítal využívat.
Od 30. let pak papežové využívali mercedesy se speciální registrační značkou SCV 1.
Papamobil však proslavil až Jan Pavel II. s tím, jak hojně cestoval po světě. Po pokusu o atentát na něj v roce 1981 byly zavedeny pancéřované vozy.
Předposlední papež Benedikt XVI. používal upravený a opancéřovaný Mercedes G Wagon, který mohl jet rychlostí až téměř 260 kilometrů v hodině.
Papež František i po svém zvolení raději cestoval s kardinály autobusem. Loni mu jeden kněz daroval 30 let starý Renault 4.
Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Papamobil naposledy využíval Benedikt XVI.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám