Hlavní obsah

Ve Švédsku soudí novináře, který do země propašoval syrského chlapce

Malmö

Před soudem v Malmö stanul novinář švédské veřejnoprávní televize SVT, který při natáčení dokumentu o uprchlické krizi propašoval do země patnáctiletého běžence ze Sýrie. Čelí obvinění z převaděčství, svou vinu přiznal a řekl, že činu nelituje.

Foto: Profimedia.cz

Fredrik Önnevall

Článek

„Trvalo mi asi deset až patnáct minut, než mi došlo, co po mně chce, a než jsem si to rozmyslel. Všechno bylo jasné, když došlo na tuto otázku: S jakým rozhodnutím budu schopen dál žít?“ řekl Fredrik Önnevall agentuře AFP.

Patnáctiletý Syřan, kterého švédský dokumentarista veřejnoprávní televize přede dvěma lety propašoval do země, cestoval sám a ve Švédsku měl příbuzného. Önnevall ho potkal v Řecku, kde natáčel dokument o tom, jak evropské nacionalistické strany reagují na migrační krizi.

Když ale tříčlenný štáb potkal nejmenovaného chlapce, z role novinářů vypadl. „Nebylo to už o novinařině, bylo to o tom, kdo jsem. Za čím si stojím a zda se mohu opravdu ohlédnout s vědomím, že jsem nepomohl chlapci, který se chystal riskovat život,“ vysvětloval Önnevall AFP.

Udělali jsme správně. Jsem si jistý

Kolegové byli stejného názoru. Zrušili tedy let a vypravili se s patnáctiletým Syřanem po zemi. Chlapec se díky novinářům do Švédska skutečně dostal. „Jsem si jistý, že jsme udělali správně, že jsme nespáchali zločin,“ trvá na svém žurnalista.

Prokurátorka má ale na celou věc jiný názor. „Z hlediska práva se to má tak, že pokud mu jednou pomohli přijít, jedná se o (trestný čin) převaděčství,“ řekla AFP žalobkyně Kristina Amilonová.

S příchodem uprchlické krize a zpřísněním donedávna velmi vstřícných imigračních pravidel počet podobných případů ve Švédsku raketově stoupl. Loni stanulo před soudy 116 lidí obviněných z převaděčství. Všichni vyvázli buď s pokutou, nebo s podmíněným trestem.

Syrský otec, který v roce 2014 pomohl do Švédska propašovat svou manželku a děti, například dostal pokutu 160 eur, což odpovídá částce přibližně 3300 korun.

Chlapci se daří dobře a přijela mu celá rodina

Novinář Önnevall na své provinění upozornil sám, protože příběh propašovaného chlapce v dokumentu ukázal. Vedení televize se za své zaměstnance postavilo. „Rozumíme tomu, že se rozhodli chlapci pomoci. Ocitli se ve složité a zcela nečekané situaci, kdy je dítě v nebezpečí žádalo o pomoc,“ konstatovala mluvčí SVT Sabinan Rasiwalaová.

Chlapec, jemuž novináři pomohli do Švédska, dostal povolení k trvalému pobytu a na základě dřívějších pravidel se za ním mohli přistěhovat rodiče a bratr se sestrou. Něco takového už ale nynější imigrační pravidla neumožňují. Stockholm rozhodl o jejich zpřísnění na základě skutečnosti, že země nebyla schopna se vypořádat s narůstajícím množstvím příchozích.

Anketa

Jak byste se zachovali vy?
Pomohl(a) bych
15,2 %
Nechal(a) bych chlapce svému osudu
84,8 %
Celkem hlasovalo 1141 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám