Hlavní obsah

Ve Štrasburku se z pádu vlády radují jen europoslanci ČSSD

– Praha

"Lítost, smutek, mrzutost" jsou nejčastější slova, kterými hodnotí europoslanci své pocity z úterního pádu vlády Mirka Topolánka. Podle nich si vláda premiéra Mirka Topolánka vedla během svého předsednictví dobře a vyslovení nedůvěry jí současnou roli rozhodně neulehčí. Radost z pádu Topolánkovy vlády v Evropském parlamentu vyjadřují jen zástupci české opozice.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V Evropském parlamentu pádu české vlády příliš nadšení nevzbudil. Ilustrační foto

Článek

"Je dobře, že skončila agónie této trapné koalice. Doufám, že se senátoři ODS nepomstí neschválením lisabonské smlouvy," sdělil novinářům europoslanec za ČSSD Richard Falbr. 

Jeho kolegové ale upozorňují, že rozhodnutí nepřichází ve vhodné době, kdy Evropa bojuje s následky globálního hospodářského útlumu a potřebuje silné vedení.

Nezodpovědné rozhodnutí, říká německý europoslanec Brok

"Jsem z toho smutný. Věřím, že česká vláda byla až dosud úspěšná. Tohle není velmi zodpovědné rozhodnutí," řekl českým novinářům německý europoslanec Elmar Brok. Podle něj sice evropští státníci budou nadále české předsednictví respektovat, ale je pravdou, že vláda v demisi nemá stejné postavení jako vláda, která má důvěru parlamentu.

"Český národ, který tu stojí pro celou Evropu, musí zvážit odpovědnost, kterou má za celou Evropu. Ambice politických stran nehrají žádnou důležitou roli v dalším směřování tohoto kontinentu," dodal Brok.

Podle jeho slov je nyní především důležité, aby Česko ratifikovalo Lisabonskou smlouvu, i když sám připustil, že právě hlasování o důvěře ratifikaci mohlo ohrozit. O dokumentu, který má reformovat EU, má totiž hlasovat český Senát, kde je nejsilnější stranou Topolánkova ODS a bez hlasů alespoň některých jejích senátorů nebude moci smlouvu schválit.

Pád Topolánkovy vlády rozladil i slovenskou europoslankyni Annu Záborskou. "Velmi mě to mrzí. Mě to mrzí kvůli vládě, v níž bylo hodně ministrů, kteří byli kompetentní. Je to vždycky špatné, když předtím, než vidíme výsledky práce a můžeme je zhodnotit, tak padne," uvedla.

Posselt: V čele EU bude stát slabá vláda bez důvěry

Pro dalšího německého europoslance Bernda Posselta je velká škoda, že v době nejdůležitějších rozhodnutí na evropské půdě, které se týkají finanční krize i mezinárodní politické situace, bude mít EU v čele slabou vládu bez důvěry.

"České předsednictví bylo dobré. Myslím, že (vicepremiér Alexandr) Vondra odvedl excelentní práci, stejně jako Schwarzenberg (ministr zahraničí Karel Schwarzenberg). I Topolánek nebyl tak špatný," dodal Posselt. "Potřebujeme mít velmi brzy českou proevropskou a stabilní vládu," doplnil.

Ani evropští socialisté nejásají

Šéf socialistů v EP německý europoslanec Martin Schulz, který ještě v úterý ráno postup předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka podporoval, nyní nechtěl pád české vlády příliš komentovat s tím, že jde o vnitřní záležitost Česka. Vyjádřil ale zároveň naději, že české předsednictví bude pokračovat a Senát schválí Lisabonskou smlouvu.

Podle informací zevnitř socialistické frakce nicméně postup ČSSD její členy do určité míry překvapil. Naznačil to pro rakouskou agenturu APA i rakouský socialista Hannes Swoboda. Podle něj je neobvyklé, že vláda ztratí důvěru v době, kdy země předsedá evropské sedmadvacítce. Swoboda říká, že musí fungovat úřadující vláda, která se "nezbaví svých evropských závazků" a která by měla být funkční, "přinejmenším co se se týká evropské dimenze".

Potíže se schválením Lisabonské smlouvy očekává i šéf liberálů v EP Graham Watson. "Aniž bych omlouval současnou českou vládu, hluboce lituji, že socialistická opozice a několik rebelů z ODS si myslí, že je v pořádku nechat padnout vládu v době, kdy jejich země vede Evropskou unii finanční a hospodářskou krizí a jen pár dní před příjezdem amerického prezidenta do Prahy," dodal Watson.

Reklama

Související články

Topolánkova vláda padla

Opozici se v úterý na pátý pokus podařilo sesadit koaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS). Při hlasování na mimořádné schůzi Sněmovny opoziční strany ČSSD...

Výběr článků

Načítám