Hlavní obsah

Ve Španělsku zabavili 20 tisíc uniforem pro džihádisty v Sýrii a Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělská policie zabavila ilegální zásilku 20 tisíc vojenských uniforem. Dodávka podle ní směřovala na Blízký východ k radikálům z Islámského státu a Fronty an-Nusra. Uvedla to ve čtvrtek agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělská policie zadržela 20 tisíc uniforem pro ISVideo: Reuters

 
Článek

Uniformy byly nalezeny minulý měsíc při policejní akci v přístavních městech Valencie a Algericas. Vojenské uniformy, ale i příslušenství k nim, se nacházely ve třech lodních kontejnerech.

Policie „neutralizovala velmi aktivní a výkonnou obchodní síť, jejímž primárním účelem bylo zásobovat, pomáhat udržet v chodu a posilovat Islámský stát”, uvedlo v tiskovém prohlášení španělské ministerstvo vnitra.

Přepravci před celníky deklarovali, že v kontejnerech mají textil z druhé ruky. Španělské ministerstvo upozornilo, že utajovaná výstroj by stačila pro celou armádu. Americké tajné služby před měsícem odhadovaly, že v řadách Islámského státu v Iráku a Sýrii bojuje až 25 tisíc lidí. Tisíce dalších džihádistů působí pod velením stejně extremistické fronty.

V souvislosti s policejním zátahem ve Španělsku bylo zatčeno sedm lidí. Jeden z nich je také podezřelý, že skupinám v Sýrii a Iráku posílal peníze a dodával jim zbraně a výbušniny, stejně jako elektroniku včetně vysílaček. Zásilky deklaroval jako humanitární pomoc.

Související témata:

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra v provincii Idlíb.

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu s vlajkou v Mosulu

Reklama

Výběr článků

Načítám