Hlavní obsah

Ve Španělsku tvrdě potrestali dohazování manželek pro teroristy z Islámského státu

Madrid

Na pět let do vězení poslal v pondělí soud v Madridu šéfa španělsko-marocké skupiny, která na sociálních sítích verbovala mladé ženy a dívky pro radikály z teroristické organizace Islámský stát (IS). Informoval o tom deník El País. Čtyři ženy, které šéfovi gangu s touto činností pomáhaly, stráví za mřížemi čtyři roky.

Souzení při procesu v Madridu

Článek

Španělská prokuratura požadovala pro šéfa skupiny Yawada Mohameda trest osm let a pro čtyři ženy sedm let vězení. Pětice, která předstoupila v Madridu před soud, ale přistoupila na dohodu, kdy se přiznala výměnou za nižší tresty.

Podle obžaloby skupina působila v Maroku a ve španělských enklávách Ceuta a Melilla na severu Afriky. Přes sociální sít Facebook se snažila oslovovat mladé ženy a dívky, včetně nezletilých, z nichž chtěla udělat bojovnice či manželky radikálů z IS v Sýrii a Iráku. Po prvním kontaktu přes Facebook se komunikace s dívkami odehrávala přes aplikaci WhatsApp.

Pod ochranou Islámského státu

Skupina byla dopadena v roce 2014 při operaci Kibera. Jedna z obviněných byla zadržena v roce 2014 na hranicích Mellily a Maroka se čtrnáctiletou dívkou, která utekla z domova v Ceutě a která se měla stát manželkou bojovníka IS v Sýrii či Iráku. Tato dívka svědčila u soudu a je v programu na ochranu svědků.

V soudním spise se uvádí, že skupina si vybírala na sociální síti dívky středoškolského vzdělání či nezaměstnané „s romantickou vizí”. Snažila se je přesvědčit o pozitivech islámu a života „pod ochranou Islámského státu”. Dvě z žen, které byly odsouzeny na čtyři roky, uzavřely virtuální sňatky s džihádisty z IS a chystaly se za nimi odjet do Sýrie a Iráku. Na cestě za nimi je policie zatkla.

Příslušníci organizace Islámský stát měli v roce 2014 pod kontrolou značnou část Sýrie a zhruba třetinu Iráku. V jejich řadách bojovala i řada zahraničních radikálů. Irák ohlásil definitivní porážku IS na svém území loni v prosinci, zbytky bojovníků IS se skrývají v pouštní oblasti na hranici mezi Sýrií a Irákem.

Reklama

Výběr článků

Načítám