Hlavní obsah

Ve Francii vznikl nápad zřídit pro teroristy vlastní „Guantánamo“

Právo, DSV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

George Fenech, předseda francouzské parlamentní komise pro terorismus, navrhl stavbu detenčního centra analogického americké základně Guantánamo, která funguje na Kubě, napsal v pondělí list Le Figaro. Francouzský komplex se má stát podle listu místem převychovávajícím radikalizované francouzské občany zadržené po návratu do vlasti.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzští policisté hlídkují na břehu řeky Seiny v Paříži.

Článek

Fenech navrhuje zřízení detenčního komplexu na ostrůvku Île de Ré u pobřeží La Rochelle. Na ostrově stojí zchátralý vězeňský komplex, ten by se podle Feneche dal renovovat na zařízení odpovídající francouzským potřebám boje s terorismem.

Prezident Francois Hollande ale návrh na stavbu detenčního zařízení odmítl. „Otevírání detenčních center je mimo zákon – to není Francie,“ prohlásil.

Do Iráku a Sýrie už odjelo bojovat odhadem 2147 francouzských občanů. Tisíc jich zůstává stále za hranicemi, ale podle francouzského premiéra Manuela Vallse se 203 džihádistů snaží dostat zpět do Francie.

Související téma:

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Francoise Hollande

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám