Hlavní obsah

Ve Francii se znovu otevírá škola, ve které radikál zavraždil učitele historie

Novinky, ven, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ve Francii se po dvou týdnech znovu otevřela škola, ve které čečenský radikál zavraždil učitele historie Samuela Patyho. Do školy přijel na její znovuotevření také francouzský premiér Jean Castex. Zavražděného pedagoga si v pondělí minutou ticha připomněli ve všech francouzských školách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzský premiér Jean Castex přijíždí do školy na francouzském předměstí, kde byl před dvěma týdny zavražděn učitel historie Samuel PatyVideo: AP

 
Článek

Učitele historie zavraždil Čečenec Abdoulakh Anzor narozený v Rusku. Důvodem bylo, že žákům v rámci diskuze o demokracii ukázal karikatury proroka Mohameda. Předem je však upozornil na to, že komu by to mohlo vadit, má možnost se vzdálit.

V souvislosti s Patyho vraždou bylo zadrženo 15 lidí včetně čtyř studentů, kteří učitele útočníkovi dopředu ukázali.

Ve Francii panuje už několik týdnů napjatá atmoséfra. Napětí vyvolal avizovaný úmysl francouzské vlády zakročit proti tomu, co prezident Emmanuel Macron nazývá islámským separtismem, tedy příslušníkům muslimské menšiny, kteří odmítají respektovat hodnoty a zákony francouzské společnosti, jakožto i další karikatury otištěné satirickým magazínem Charlie Hebdo.

Francouzi v napjaté atmosféře uctívají památku učitele, jemuž kvůli karikatuře uřízli hlavu

Evropa

Patrně v této souvislosti se také ve čtvrtek mladý Tunisan v bazilice Nanebevzetí Panny Marie v Nice rozhodl vraždit, nožem zabil tři lidi.

Nebyly s ním problémy, tvrdí rodina útočníka z Nice. Zatčen byl přitom už před čtyřmi lety

Evropa

V sobotu pak byl v Lyonu postřelen pravoslavný kněz ve chvíli, kdy zavíral kostel. Jeho stav je vážný. Údajný pachatel z místa uprchl.

Teror v Lyonu: Policie zatkla podezřelého z postřelení kněze

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám