Hlavní obsah

Vatikánský sborista obstarával papežovu ceremoniáři prostituty

Právo, Novinky, znk, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Jeden z členů pěveckého sboru, který vystupuje při obřadech v bazilice sv. Petra ve Vatikánu, obstarával bývalému vysokému italskému státnímu činiteli a ceremoniáři papeže služby prostitutů. Zpráva se objevila v souvislosti s vyšetřováním korupce při přidělovaní veřejných stavebních zakázek.

Článek

Vyšetřovatelé na základě odposlechů zjistili, že Nigerijec Chinedu Thomas Ehiem zajišťoval pro Angela Balducciho, bývalého šéfa rady pro veřejné zakázky na ministerstvu pro infrastrukturu a dopravu a ceremoniáře papeže, sexuální služby mladíků, hlavně cizinců. Dostával za to peníze a jiné odměny. Na odposleších jsou zaznamenány i dlouhé diskuse obou mužů o tom, jaké fyzické přednosti mají mít obstarávaní mladíci.

Na jedné nahrávce Ehiem říká Balduccimu: „Viděl jsem, že jsi mi volal, když jsem byl ve Vatikánu, kde mám zkoušky s chórem ve svatém Petru". Pak mu popsal nabízeného partnera slovy: "Je dva metry vysoký, 97 kilo, 33 let, kompletně aktivní." Během pěti měsíců mu poskytl nejméně deset kontaktů, mezi jiným na dva Kubánce, bývalého modela z Neapoli a ragbyového hráče z Říma.

Je mezi nimi i jeden seminarista, kterého mu dohazoval v lednu. Domlouvali se, kde Balducci je a za jak dlouho tam může seminarista taxíkem dorazit, uvádí britský list The Guardian.

Zajišťování postituce mohlo trvat  deset let

Sexuální skandál nabyl takového rozměru, že se k němu Vatikán vyjádřil. Upozornil, že Ehiem není členem církve ani seminaristou a že ho již z pěveckého sboru Cappella Giulia propustil, napsal deník Corriere della Sera.

Ehiem poté poskytl rozhovor týdeníku Panorama, kde řekl, že byl Balduccimu představen před deseti lety. "Žádal mě, jestli bych mu mohl sehnat další muže. Řekl mi, že je ženatý a že to proto musí dělat v naprosté tajnosti".

Balducci je významnou postavou ve Vatikánu. Je také vysokým poradcem Kongregace pro evangelizaci a také je členem výlučného bratrstva Urozených jeho Svátosti, kteří slouží jako ceremoniáři papeže.

Od korupce k sexuálnímu skandálu

Balducci byl zadržen už 10. února kvůli korupci, kdy veřejné zakázky dostávaly vybrané soukromé firmy. Zatím však nebyl obviněn. Během vyšetřování vyšel najevo i sexuální skandál. Vyšetřovatel uvedl, že Balducci využíval prospěchu z přímluv u dvou osob, které "možná jsou součástí sítě, která využívá nebo přinejmenším organizuje mužskou prostituci v Římě".

V korupční kauze byli už zatčeni tři vysocí úředníci, kteří byli pověřeni organizací významných událostí, jako např. loňského summitu G8, a jeden římský podnikatel. Obžaloba uvádí, že skupina měla své kontakty i u finanční správy (Guardia di Finanza) a v tajných službách, takže dostávala zprávy o probíhajícím vyšetřování. Jedním z vyšetřovaných je Guido Bertolaso, šéf vládního odboru civilní obrany, který za přidělování lukrativních stavebních zakázek dostával různé odměny včetně sexuálních služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám