Hlavní obsah

V Turecku začal další monstrproces s téměř 500 údajnými pučisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

V Turecku začal proces s téměř pěti stovkami lidí obžalovaných z podílu na nepovedeném puči z července roku 2016. Povstalci především z řad armády se tehdy pokusili svrhnout tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Jedná se o dosud největší proces od překaženého převratu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky údajných pučistů přivádějí k soudnímu líčení v AnkařeVideo: Reuters

 
Článek

Celkem 486 obžalovaných podle tureckých žalobců řídilo pokus o převrat z letecké základny Akinci, která se stala ústředím pučistů. Výčet trestných činů, jichž se měli dopustit, je pestrý. Od vraždy přes porušení ústavy až po pokus o atentát na prezidenta, uvedla agentura Anadolu. Mnohým z obžalovaných hrozí doživotí.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Policie a turecké zvláštní jednotky eskortují do soudní síně údajné pučisty.

Konkrétně viní žalobci skupinu z toho, že na leteckou základnu Akinci nedaleko Ankary unesla loni 15. července několik velitelů armády, včetně náčelníka generálního štábu Hulusiho Akara. Obžalovaní měli navíc ostřelovat vládní budovy v Ankaře a Istanbulu.

Ze základny Akinci navíc vzlétly stroje F-16, které bombardovaly turecký parlament a přiblížily se k letadlu s prezidentem Erdoganem.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Gülen souzen v nepřítomnosti 

Soud probíhá ve zvláštní soudní budově v Ankaře, která byla pro tento účel zřízena. Mezi obžalovanými je i turecký duchovní Fetullah Gülen, který žije v exilu ve Spojených státech a je souzen v nepřítomnosti. Právě jeho režim prezidenta Erdogana viní z toho, že puč zosnoval. Ankara proto zatím stále marně žádá po Spojených státech Gülenovo vydání. Ten veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že mu turecká justice není schopna zajistit spravedlivý proces.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Muslimský duchovní Fethullah Gülen

Soudní proces probíhá za přísných bezpečnostních opatření, budovu střeží více než tisícovka vojáků, ostřelovači a těžká technika.

Velký proces s údajnými pučisty se v Turecku konal už v květnu. Mezi obviněnými byl i bývalý velitel letectva. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Soud s Čechy v Turecku znovu odročili

Soud se dvěma Čechy, kteří byli loni zatčeni v Turecku, byl v pondělí odročen na 2. srpna. Oznámilo to české ministerstvo zahraničí. Jde už o druhé odročení...

Výběr článků

Načítám