Hlavní obsah

V Rusku se demonstruje na podporu Navalného, policie zatkla už přes 1000 lidí

Novinky, ČTK, coe, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při demonstracích, svolaných v Rusku na podporu opozičního předáka Alexeje Navalného, v sobotu policie zadržela už přes 1000 lidí. Demonstrace na Puškinově náměstí v Moskvě začala ve 14:00 místního času (12:00 SEČ). Reportéři agentury Reuters účast v metropoli odhadli na nejméně 40 tisíc lidí, ruské úřady hovoří o 4000 protestujících. Mezi zadrženými je i manželka Navalného Julija či jeho spolupracovnice Ljubov Sobolová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih: Demonstrace v Moskvě za NavalnéhoVideo: AP/Reuters

 
Článek

K demonstracím vyzval Rusy sám Navalnyj; ruské úřady daly najevo, že těmto akcím hodlají zabránit. Tisíce lidí vyšly v sobotu do ulic Vladivostoku, Chabarovsku, Novosibirsku a Čity na východě země. Nejméně dvoutisícový protest se konal také v druhém největším ruském městě Petrohradu. Demonstranti skandovali „Svobodu Navalnému!”, „Svobodu politickým vězňům!” či „Putin je lhář!”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zasypali policisty sněhovými koulemiVideo: Reuters

Podle agentury AP se protesty konaly ve více než 60 ruských městech. Nevládní portál OVD-Info, který se zabývá monitoringem policejních zákroků, uvedl, že ve dvacítce ruských měst bylo zadrženo již 1090 lidí.

Dost bylo bezpráví. Na podporu Navalného se demonstrovalo i v Praze

Domácí

Zadržení manželky

Ruské ministerstvo vnitra uvedlo, že do protestu v Moskvě se dnes zapojily asi 4000 lidí, reportéři agentury Reuters účast odhadli na nejméně 40 tisíc osob. Množství z nich policisté zatkli, včetně manželky Navalného Julije, která to napsala na Instagramu, když byla odvážena policejním vozem.

Zadržena byla i Ljubov Sobolová, právnička a spolupracovnice Navalného z jeho Fondu boje s korupcí. Ta byla s dalšími spolupracovníky opozičního vůdce zatčena již ve čtvrtek, následně ale byla tato žena, která má malé dítě, propuštěna. Rovněž zadržená Navalného mluvčí Kira Jarmišová byla odsouzena k devíti dnům vězení.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Policisté zadrželi jednoho z účastníků demonstrace na podporu Navalného v Moskvě

Aktivisté podle AFP zveřejnili videonahrávky z Vladivostoku, na nichž je vidět, jak policisté při dnešních zásazích pronásledují a bijí demonstranty obušky a nakládají je do policejních antonů. Podle serveru DownDetector byly také v Rusku zaznamenány výpadky mobilních služeb a internetu. Jejich rušení někdy využívají ruské úřady k tomu, aby zkomplikovaly odpůrcům komunikaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Rusku protestují na podporu NavalnéhoVideo: Reuters

Na mnoha místech museli demonstranti čelit mrazivým teplotám, které například v Jakutsku klesaly až k minus 50 stupňům Celsia.

Rusko obvinilo USA z vměšování

V souvislosti s protesty Moskva obvinila Spojené státy z vměšování do vnitřních záležitostí. Ruské ministerstvo zahraničí kritizovalo americkou ambasádu v Moskvě, že zveřejnila přesná místa a časy několika demonstrací, a hodlá si kvůli tomu předvolat americké diplomaty. Ambasáda informace publikovala společně s varováním pro americké občany, aby se těmto místům vyhnuli. „Pod záminkou obav o bezpečnost amerických občanů v zahraničí chce Washington rozdmýchat protesty v Rusku,” uvedlo ruské ministerstvo.

Západ brání Navalného, Moskva celý případ bagatelizuje

Evropa

Demonstranti v Moskvě se navíc po setkání na Puškinově náměstí vydali na pochod ke Kremlu. Někteří z nich házeli po policistech sněhové koule, což vyprovokovalo střety mezi bezpečnostními složkami a nespokojenci. V davu byly vidět transparenty s nápisy jako „Já se nebojím” či „Ne diktatuře”.

Foto: Sergei Shevchenko, Reuters

Policisté zasahují při demonstraci na podporu Navalného ve Vladivostoku

Moskevská policie předem varovala, že jakákoli nepovolená shromáždění „bez prodlení potlačí”, a kolem Puškinova náměstí postavila zátarasy. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin odsoudil plánování „nepřijatelných” demonstrací v době, kdy se země potýká s epidemií koronaviru.

Navalnyj bude 30 dnů ve vazbě, rozhodl soud v procesu na policejní stanici

Evropa
Foto: Sergei Shevchenko, Reuters

Policisté zasahují při demonstraci na podporu Navalného ve Vladivostoku

Navalného film o „Putinově paláci“ válcuje YouTube

Evropa

Navalnyj byl zatčen minulý víkend při návratu do Moskvy z léčení v Německu, kde se zotavoval ze srpnové otravy, kterou opozičník připisuje Putinovi a tajné službě FSB, což Kreml popírá. Den po zadržení soud na prezidentova kritika uvalil třicetidenní vazbu. Ruská vězeňská služba jej viní, že „systematicky porušoval” režim podmíněného trestu. Ten dostal za zpronevěru, které se podle soudu dopustil.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Protesty na podporu Navalného

Reklama

Výběr článků

Načítám