Hlavní obsah

Navalnyj bude 30 dnů ve vazbě, rozhodl soud v procesu na policejní stanici

Moskva
Aktualizováno

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj bude 30 dnů ve vazbě. Rozhodl o tom v pondělí soud, který probíhal přímo na policejní stanici ve městě Chimki, kde je představitel opozice od nedělního příletu zadržován. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s Navalným začal rovnou na policejní staniciVideo: Reuters

 
Článek

„Soud poslal Navalného do vězení na 30 dnů do 15. února,” uvedla Navalného mluvčí Kira Jarmyšová na Twitteru. Jde o vazbu, upřesnila poté.

Soudní stání se konalo přímo na policejní stanici ve městě Chimki poblíž letiště Šeremětěvo. Tam v neděli Navalnyj přistál. Ruská vězeňská služba FSIN požaduje změnit podmíněný trest, který dříve dostal za zpronevěru, na nepodmíněný, neboť se pravidelně nehlásil u příslušných úřadů, jak podmíněný trest ukládal. Zůstával v Německu, kde se léčil po otravě nervovým jedem ze skupiny novičok.

Foto: Kira Yarmysh, ČTK/AP

Alexej Navalnyj u soudu ve městě Chimki

„Už jsem viděl hodně případů výsměchu spravedlnosti, ale ten děda ve svém bunkru se očividně tolik všeho bojí, že jednoduše roztrhal trestní řád a vyhodil ho do koše. Toto je nejvyšší možná úroveň bezpráví,” řekl Navalnyj po zahájení procesu na policejní stanici ve městě Chimki. Dědou v bunkru měl na mysli ruského prezidenta Putina.

Navalného poradce Leonid Volkov krátce předtím napsal na Twitteru, že Navalného advokátka dostala ve 12:30 moskevského času (10:30 SEČ) úřední vyrozumění, že soudce se bude Navalného případem zabývat dnes ve 12:30 moskevského času, a to na policejní stanici.

Stání se účastní Navalného další obhájce Vadim Kobzev, který na Twitteru vyzdvihl, že se jednání nekoná v soudní síni, ale na policejní stanici, kde byl narychlo zřízen jednací sál se stolem.

Navalnyj mu řekl, že nechápe, co se děje, protože mu řekli, že se za minutu má sejít s advokátem, a místo toho rovnou začal soud.  „Nechápu, proč se zasedání koná v policejní stanici v Chimkách.”

Navalného sekretářka Kira Jarmyšová zveřejnila nejen video, kde se Navalnyj diví, jak je možné udělat soud na stanici, ale taky několik fotografií.

„Šílenství. Bojí se Alexeje dát k soudu, tak vezou soud k Alexejovi,” komentoval postup ruských úřadů Volkov. Navalného právníci podle DPA postup úřadů označili za bezprecedentní i na ruské poměry.

Zatčen hned po návratu

Čtyřiačtyřicetiletý představitel opozice byl zatčen v neděli krátce po přistání v Moskvě, kam se vrátil po pětiměsíční rekonvalescenci v Německu po srpnové otravě nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Ruská vězeňská služba podle agentury TASS informovala, že byl zatčen, protože od 29. prosince je na seznamu hledaných osob v souvislosti se „systematickým porušováním” režimu podmíněného trestu, který mu byl uložen za zpronevěru.

Navalnyj byl i se svým bratrem Olegem v roce 2014 odsouzen za zpronevěru peněz z ruské pobočky kosmetické firmy Yves Rocher. Verdikt byl v roce 2018 potvrzen odvolacím soudem. Alexej dostal tři a půl roku podmíněně, Oleg stejný trest nepodmíněně.

Navalného po přistání v Moskvě hned zadrželi

Evropa

Agentuře Reuters dříve jeden z právních obhájců známého kritika Kremlu sdělil, že jeho klientovi hrozí po návratu do vlasti až 3,5 roku vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám