Hlavní obsah

V Rusku zabránili bombovému útoku během oslav Dne vítězství

– Moskva

Ruské tajné služby zadržely na konci dubna skupinu teroristů, která plánovala zaútočit v Moskvě 9. května během oslav Dne vítězství na akci Nesmrtelného pluku, což je skupina lidí, kteří si připomínají vítězství ve druhé světové válce s portrétem některého z příbuzných, kteří v ní bojovali. Agentura TASS to uvedla s odvoláním na představitele ministerstva zahraničních věcí Olega Syromolotova.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Terčem teroristů měl být pochod Nesmrtelného pluku v Moskvě.

Článek

„Naráz zadrželi několik skupin, které měly odpálit nálože během akce Nesmrtelného pluku v Moskvě. Už na to měli zbraně,“ uvedl Syromolotov. Dodal, že atentátníci byli ze Sibiře, z Nového Urengoje. „Tam bylo provedeno 17 razií a zadrženo dvacet lidí,“ dodal.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Pochod Nesmrtelného pluku v Moskvě

„Od 21. do 24 dubna bylo u nás zlikvidováno 26 teroristů,” řekl ještě, aniž by upřesnil, kde byly provedeny další razie.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Pochod Nesmrtelného pluku

Syromolotov připomněl, že ruské tajné služby už v roce 2017 odhalily skupinu, která se také chystala zaútočit na akci Nesmrtelného pluku. „Když jsme začali zjišťovat její financování, zjistili jsme, že jde z Turecka.“ Proto podle něj iniciátoři útoku letos využili záložní skupiny ze Sibiře.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Pochodu Nesmrtelného pluku se účastnili i ruský prezident Vladimir Putin a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Pochodu Nesmrtelného pluku se v Moskvě účastnil milión lidí včetně ruského prezidenta Vladimira Putina a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Nápad jít do průvodu s podobiznami příbuzných, kteří bojovali ve Velké vlastenecké válce, se zrodil v roce 2012 v Tomsku. Nacionalistické hnutí se rychle rozšířilo a je podporováno vládou.

Reklama

Výběr článků

Načítám