Hlavní obsah

V Rusku odhalili přes 1500 mutací koronaviru způsobujícího covid

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

V Rusku zjistili 1500 mutací koronaviru, všechny jsou ale drobné, řekla v pátek šéfka úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor Anna Popovová na ekonomickém fóru. Dodala, že koronavirus se podle ní stane sezónní infekcí jako chřipka.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Ruští zdravotníci v Tveru

Článek

Popová podle agentury TASS prohlásila, že se nejspíše nepodaří zcela zastavit šíření infekce, koronavirus ve světě zůstane a stane se z něj sezónní záležitost jako dnes chřipka. Podobně se v minulých dnech vyjádřil i ředitel společnosti Moderna Stephane Bancel. Je přesvědčen, že virus se stane endemickým. Moderna stojí za jednou z vakcín proti koronaviru.

Svět bude žít s koronavirem navěky, řekl šéf firmy Moderna

Amerika

„K dnešnímu dni jsme přečetli genomy více než 1500 mutací nového koronaviru,“ sdělila podle agentury Interfax Popovová během dvoudenního ekonomického fóra, které je pojmenované po někdejším reformním premiérovi Jegoru Gajdarovi. „Všechny vzorky se posílají do referenčního vědeckého střediska Vektor pro monitorování nemocí způsobených koronaviry, které má velké zkušenosti se studiem genetické variability virů.“

Mutace jsou drobné

Dodala, že mutací je sice hodně, ale „podle dostupných dat a výsledků našich výzkumů dochází k relativně malému množství akumulací mutací - většina známých genomů se od sebe liší jen v malém množství záměn a počet změn nepřesahuje 30 z 29 900 nukleotidů“. Počet změn nukleotidů popisujících celou RNA koronaviru tedy nepřesahuje desetinu procenta. Potvrzuje to starší výzkumy, že koronaviry jsou poměrně stabilní a málo mutují.

Koronavirus sice mutuje, účinnost vakcíny to neovlivní, uklidňují experti

Koronavirus

Dodala, že saratovský institut Mikrob analyzuje dostupné informace o mutacích koronaviru, které se vyskytly v dalších zemích: „Vše analyzujeme. A ty změny, o kterých se tak hodně mluví v mnoha zemích, zejména evropských, které mají těsné vztahy s Británií, byly vidět už v září. První nálezy s analogickými nebo velmi podobnými změnami se objevily už v červnu,” řekla šéfka úřadu podle agentury Interfax.

V pátek zmínila, že jeden člověk infikovaný britskou mutací koronaviru, kterého v Rusku odhalily testy, se už uzdravil a nikoho dalšího neinfikoval. Mutace, poprvé zachycená v Británii, je výrazně nakažlivější. Nemá ale vážnější průběh.

Rusko má vrchol za sebou

Tajemnice Rospotrebnadzoru Natalija Pšeničnaja dodala, že aktuální vlna koronaviru je už za vrcholem a situace se stabilizuje: „Ačkoli tu dochází k výkyvům, protože Rusko je rozlehlé a podmínky šíření nákazy jsou ve všech regionech různé, dá se předpokládat, že vrchol epidemie už přešel.“

V pondělí ruský statistický úřad Rosstat uvedl, že mezi lednem a listopadem v zemi stoupl počet úmrtí meziročně o 229 700. Čtyři pětiny podle ruské premiérky Tatjany Golikovové připadají na vrub právě covidu-19. Na koronavirus tam zemřelo 186 000 lidí.

V Rusku přiznali, že obětí covidu je třikrát více, až 186 000

Evropa

Štáb pro boj s koronavirem v Rusku přitom dál uvádí svá čísla, podle něj se od vypuknutí pandemie nakazilo v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel téměř 3,6 milionu lidí, z nichž 66 037 zemřelo.

Statistický úřad udává přibližně třikrát vyšší počet obětí covidu-19 než operativní štáb. Vláda tento rozpor vysvětluje tím, že štáb uvádí jen počet úmrtí pacientů s pozitivním testem na koronavirus, zatímco statistiky zahrnují i případy, kdy nákazu odhalí až pitva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám