Hlavní obsah

V Rakousku vyrazily do ulic tisíce lidí. Protesty se zvrtly v násilnosti

– Vídeň /Helsinky

Policie v sobotu ve Vídni zasahovala proti agresivním účastníkům několikatisícového protestu proti omezujícím opatřením přijatým k zastavení postupu koronavirové infekce v Rakousku. Protesty se během dne změnily v násilnosti. Podle agentury APA strážci pořádku při tom použili pepřový sprej a zadrželi přinejmenším deset lidí. Podobná akce, která skončila zatýkáním, se konala i ve finském hlavním městě Helsinkách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Rakousku vyrazily do ulic tisíce lidí, došlo k násilnostemVideo: Reuters

 
Článek

Protest pod heslem "Park volá", na kterém se podle odhadu policie sešlo kolem 3000 lidí, začal v poklidu v parku Schweizergarten za pití piva a poslechu hlasité muziky. Mezi účastníky se objevilo několik transparentů například s dvojsmyslným nápisem "Kurz je cesta k diktatuře". Německé slovo kurz v češtině znamená krátký. Na rozdíl od některých předešlých podobných akcí s projevem nevystoupil žádný řečník.

Později se část účastníků pokusila prorazit ohrazení, kterým policie chtěla znemožnit, aby protestující vyšli na ulici a dělali problémy v dopravě. Následně došlo ke střetu, při němž někteří demonstranti házeli plechovky na policisty, kteří pak použili pepřový sprej. Protestující se poté pokusili překonat bariéru na jiném místě, kde opět nastal konflikt, při němž létaly plechovky od piva a ve vzduchu se objevil pepřový sprej. Kolem 16:00 už zavládl klid.

Ve třech spolkových zemí na východě Rakouska – Vídni, Dolních Rakousích a Burgenlandu – kvůli vážné epidemické situaci nyní platí do 18. dubna mimořádná uzávěra. Zůstávají tak zavřené obchody s výjimkou těch, které prodávají nezbytné zboží, zastavené je poskytování služeb, jako jsou kadeřnictví a masážní salony, a mimo provoz jsou například muzea a zoologické zahrady. Školy zůstávají v režimu distanční výuky. V ostatních spolkových zemích není situace tak kritická, a proto v nich platí méně dalekosáhlá opatření.

Podobná protestní akce jako ve Vídni se dnes konala také v Helsinkách. Podle sdělení tamní policie se na ní sešlo kolem 300 lidí, z nichž 20 strážci pořádku zadrželi kvůli neuposlechnutí výzvy k ukončení akce, jež porušuje protikoronavirové restrikce. Ve Finsku se nyní smí sejít nejvýše šest osob.

Nedělní protesty v Praze: Výkřiky na náměstí a pozdvižení na lodích

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám