Hlavní obsah

V Rakousku našli 220 těl. Šlo asi o postižené, které zabili nacisté

Novinky, Jakub Kynčl
Hall
Aktualizováno

Hrůzné překvapení čekalo na dělníky pracující na výstavbě nové části areálu psychiatrické kliniky v rakouském Hallu. Při výkopu objevili zhruba 220 těl. Podle mluvčího firmy vlastnící tamější psychiatrickou kliniku jde o těla lidí pohřbených v letech 1942 až 1945.

V Rakousku našli v masovém hrobě 220 tělVideo: Reuters/Stream.cz

 
Článek

V areálu psychiatrické kliniky v tyrolském Hallu museli s okamžitou platností zastavit práce na výstavbě nového objektu. Důvodem jsou pozůstatky asi 220 těl lidí, za jejichž smrtí pravděpodobně stojí nacistický program zvaný "Eutanázie", který předcházel holokaustu. Program se zaměřoval na likvidaci mentálně postižených lidí, kteří neměli podle nacistů právo na život.

Ostatky mají být v březnu vyzvednuty z hrobů, informovala agentura Reuters.

Nacisté usmrtili více než 75 000 tělesně nebo mentálně postižených lidí. Zhruba 30 000 jich bylo zabito v jedné jediné psychiatrické klinice nedaleko Lince, kam byli nacisty přivezeni. Tehdy se tímto způsobem nechvalně zapsal do historie rakouský zámek Hartheim.

"Ano, jde o pozůstatky lidí, kteří byli pohřbeni v letech 1942 až 1945. A opravdu existuje důvodné podezření, že velká skupina lidí byla nejméně z části obětí nacistického vyhlazovacího programu," řekl Johannes Schwamberger, mluvčí společnosti Tilak , která je za hallskou kliniku zodpovědná.

"Práce na stavbě kliniky byla okamžitě zastavena, aby mohlo být vše důkladně prošetřeno a mrtví mohli být identifikováni," dodal Schwamberger s tím, že léčebna v Hallu je stále funkční psychiatrickou klinikou, která pojme až 500 pacientů.

Nacistické Německo, které Rakousko anektovalo v roce 1938, provádělo hromadné vraždy tělesně a duševně hendikepovaných v úsilí vyhladit ty, kteří byli podle nacistické ideologie podřadní.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám