Hlavní obsah

V rakouské nemocnici amputovali pacientce zdravou nohu

Innsbruck

Okresní nemocnice v rakouském městě Sankt Johann nedaleko Kitzbühelu omylem amputovala v polovině června devadesátileté pacientce zdravou nohu. Když se na omyl přišlo, musela být o několik dní později ženě amputována pod kyčlí ještě i druhá noha, napadená onemocněním cév. Obdobná aféra s odoperováním zdravých orgánů pacientce se v těchto dnech provalila také v norském Bodo, kde žena přišla mino jiné o slinivku a slezinu.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři při operaci. Ilustrační foto

Článek

Rakouský případ zveřejnila v pátek média s tím, že věc vyšetřují vyšší zdravotní, ba i trestní orgány. Nemocnice se k případu vyjádřila jen poněkud neurčitě. "Z nynějšího pohledu" prý vše nasvědčuje tomu, že nehledě na vysoké bezpečnostní standardy má na případu amputace nesprávné končetiny pod kyčlí vinu lidské selhání spolu s výpadkem postupných bezpečnostních mechanismů, cituje agentura APA z prohlášení ředitelství nemocnice. Vedení slibuje učinit vše, aby byl případ beze zbytku vyšetřen.

Bylo oznámeno, že příslušný chirurg, pracující v oboru už 25 let, byl suspendován a asistující lékař postaven pod primářský dozor. Státní zastupitelství v Innsbrucku zahájilo vyšetřování kvůli ublížení na těle z nedbalosti. Do případu se zapojilo i tyrolské zájmové sdružení pacientů.

Pacientka, která přes dvojí amputaci není ohrožena na životě, má nemocnici opustit v nejbližších dnech. Její rodina žádala, aby incident z 16. června nebyl zveřejněn, proto se o něm média dozvěděla až nyní jinou cestou, napsal regionální deník Kleine Zeitung, který aféru odhalil.

Norští chirurgové odebrali pacientce zdravé orgány

V norském Bodo, které leží na polárním kruhu, zase jednašedesátileté pacientce lékaři odebrali slinivku břišní, slezinu a část tenkého střeva v domnění, že tyto orgány jsou napadeny rakovinou. Přitom ale chirurgové uvolnili pacientce jícen a poškodili játra. Následně se ale na odebraných orgánech zjistilo, že rakovinou napadeny nebyly, informoval regionální deník Nordlandposten.

V souvislosti s tím vyšlo najevo, že tato regionální nemocnice vůbec neměla oprávnění operace tohoto druhu uskutečňovat. Podle platných předpisů měly být zásahy týkající se rakoviny jícnu, slinivky nebo jater uskutečňovány v případě potřeby buď v univerzitní nemocnici v Tromso nebo ve státní nemocnici v Oslu.

Zdravotní orgány a policie nyní vyšetřují míru zavinění a zodpovědnost. Do případu jsou sice podle deníku zapojeni dva zahraniční lékaři pracující v Norsku, všechna zodpovědnost ale nepadá na ně. "Vypadá to na vážnou chybu v celém zdravotním systému, špatnou úroveň lékařské péče a nedostatek kontroly," cituje agentura AFP z deníku Nordlandposten.

Ministryně zdravotnictví Anne-Grete Strömová-Erichsenová označila případ za "zcela neuvěřitelnou záležitost a vážnou aféru". Ředitel nemocnice již složil funkci, "aby usnadnil obnovu důvěry v nemocnici". Šéf správní rady nemocnice Stig Fossum však prohlásil, že "až budou osvětlena všechna fakta, celkový obraz o případu bude zcela odlišný od dojmu, který aféra skýtá v těchto dnech".

Reklama

Výběr článků

Načítám