Hlavní obsah

V příštích volbách bude Orbánovým vyzyvatelem Péter Márki-Zay

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Druhé kolo maďarských opozičních primárek v neděli vyhrál konzervativní primátor města Hódmezővásárhely Péter Márki-Zay (49) a stal se vyzyvatelem současného premiéra Viktora Orbána (FIDESZ) v parlamentních volbách. Ty se konají na jaře příštího roku. Márki-Zay porazil ve druhém kole levicovou europoslankyni Kláru Dobrevovou (49).

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Budapešťský starosta Karacsony s opozičním kandidátem na premiéra Márki-Zayem jásají společně se svými příznivci ve volebním štábu.

Článek

Druhé kolo opozičních primárek se konalo od 10. do 16. října a zúčastnilo se ho přes 660 tisíc voličů. Po sečtení více než dvou třetin hlasů získal Márki-Zay 57 procent a Dobrevová 43 procent hlasů. Dobrevová vzápětí uznala porážku a blahopřála vítězi.

„Márki-Zay je od dnešního večera kandidátem opozice na premiéra. Budu ho podporovat, abychom vyměnili Orbánovu vládu a skoncovali s orbánovským režimem,“ nechala se slyšet Dobrevovoá.

„Věřím, že budeme postupovat i nadále společně proti korupci a za osvobození Maďarska,“ reagoval Márki-Zay televizi ATV.

Průzkumy předvídají vyrovnaný souboj

Vítěz primárek bude lídrem kandidátky sjednocené opozice v příštích parlamentních volbách. Šest maďarských opozičních stran vytvoří jednotnou kandidátku v čele s Márki-Zayem a podle průzkumů má tento blok šanci na vyrovnaný souboj s vládní stranou FIDESZ.

Starosta Budapešti odstoupil z primárních voleb maďarské opozice

Zahraniční

Dobrevová navzdory porážce vyzvala opoziční voliče, aby v parlamentních volbách dali hlas jednotné opoziční kandidátce. „Pojďte s námi, s opozičním blokem. Vybudujme svobodné, demokratické a evropské Maďarsko,“ uvedla Dobrevová.

Před druhým kolem primárek z boje odstoupil primátor Budapešti Gergely Karácsony (46), který otevřeně podpořil Márki-Zaye. I to vedlo k porážce Dobrevové, která byla vítězkou prvního kola primárek. Europoslankyně je manželkou předsedy expremiéra Ference Gyurcsánye.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám