Hlavní obsah

V Polsku chtějí opilým řidičům brát auta

Právo, Pavol Minárik

Těžké časy mohou čekat polské řidiče, kteří jezdí pod vlivem alkoholu. Polská vláda s nimi ztratila trpělivost a připravila novelu zákona, která má umožnit zabavit automobily opilým řidičům. Oznámil to náměstek polského ministra spravedlnosti Marcin Warchol.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Premiér Mateusz Morawiecki už v létě upozornil, že vláda výrazně zpřísní postih řidičů jezdících pod vlivem alkoholu. „Auto nemůže být smrtelnou zbraní v rukách nezodpovědných lidí. Už je nejvyšší čas skončit se shovívavostí vůči banditům za volantem,“ uvedl tehdy.

Návrh nové právní normy už byl předložen parlamentu. Jelikož s ním souhlasí i opoziční poslanci, očekává se, že ještě v prosinci tohoto roku bude návrh přijat a vstoupí v platnost.

Podle návrhu má být auto zabaveno v případě, pokud řidiči bylo naměřeno více než 1,5 promile alkoholu, nebo 0,5 promile, pokud způsobil autonehodu. V případě, že by přistižený řidič nebyl vlastníkem auta, úřady jej nezabaví., viník však bude muset uhradit pokutu v hodnotě, jakou mělo auto před případným poškozením při nehodě.

Kauza Turów: Češi se chovají iracionálně, zní z Polska. Dohoda není

Ekonomika

Zabavovat úřady nehodlají ani služební vozidla, jejich řidiče ale čeká pokuta 5 tisíc zlotých (téměř 30 tisíc korun). Mimoto těm řidičům, kteří pod vlivem alkoholu zaviní smrt, bude hrozit trest minimálně 5 let vězení. Minimálně 3 roky ve vězení pak čekají toho, kdo při nehodě zaviní jiné osobě zranění.

Stoupající nebezpečný trend

V uplynulém roce podle oficiálních statistik policisté na polských silnicích zadrželi rekordních 111 tisíc řidičů pod vlivem alkoholu. Je to o 6,3 tisíce víc než rok předtím. Stoupající trend přitom trvá už několik let.

Polští ministři na tiskovce ukazovali zoofilní porno. Tvrdili, že ho našli u migrantů v mobilu

Zahraniční

V počtu smrtelných nehod na milion obyvatel patří Polsko mezi nejhorší země EU. Se 77 mrtvými se zařadilo na třetí místo za Rumunskem a Bulharském, kde v přepočtu na milion obyvatel zemře na silnicích každoročně 96 respektive 90 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám