Hlavní obsah

Kauza Turów: Češi se chovají iracionálně, zní z Polska. Dohoda není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko a Polsko se ani ve čtvrtek nedohodly na smírném řešení sporu ohledně těžby v polském hnědouhelném dole v Turówu, ležícím poblíž českých hranic. Polská nabídka podle ministra ochrany ovzduší a životního prostředí Michala Kurtyky narazila na eskalaci požadavků české strany. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je hlavním rozporem názor na délku trvání smlouvy o Turówu.

Foto: David W. Černý, Reuters

Tak vypadal včera navečer důl Turów, o který vede spor mezi Českem a Polskem.

Článek

Důl Turów u česko-polské hranice podle Česka mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polská strana navzdory květnovému předběžnému rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie odmítá přerušit těžbu, protože by to podle Polska mělo negativní dopady na energetickou bezpečnost země.

Představitelé Polska v minulých dnech uváděli, že navrhují třeba finanční podporu obyvatelům českých obcí. "Naše nabídka, velmi dobrá nabídka, nebyla přijata," řekl ve čtvrtek Kurtyka.

Jednání o polském dole Turów se zásadně posunula, řekl ministr Brabec

Evropa

Polsko podle ministra Kurtyky předneslo velmi konkrétní nabídku pro obyvatele Libereckého kraje v oblasti vodohospodářské infrastruktury, územní spolupráce a monitoringu. Polská nabídka ale podle něj narazila na stupňování požadavků české strany, což vedlo k tomu, že nebyla přijata. Poškodí to česko-polské vztahy, spolupráci ve Visegrádské skupině a hlavně občany na obou stranách hranice, dodal Kurtyka.

Česko a Polsko mají podle českého ministra Brabce velmi rozdílný pohled na dobu trvání smlouvy. "Ta dohoda by měla dát dlouhodobý rámec vztahům mezi Polskem a Českou republikou ohledně řešení problematiky dolu Turów," řekl. Rozdíl v názoru na délku smlouvy je podle Brabce v řádu let, ale blíže nechtěl postoje obou stran upřesnit. "My nechceme couvnout. Ta linie je daná tím, jak chceme, aby ta smlouva dlouho trvala. Zůstává ale faktem, že v současné době je ta smlouva v podstatě hotova. Je i právně vyladěna," dodal.

Poláci s dohodou o Turówu spěchají. Děsí je narůstající pokuta

Evropa

"Během uplynulých hodin se nám podařilo velice se přiblížit k dohodě," řekl i náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński. "Bohužel v posledních hodinách se česká strana v reakci na naši nabídku začala chovat zcela iracionálně, odtrženě od skutečnosti. Jako by cílem bylo přerušení rozhovorů. Týkalo se to očekávání, zcela odtrženého od mezinárodní praxe, aby v dohodě byla klauzule, která by znemožňovala její vypovězení po mnoho let. To je naprosto neslýchané v mezinárodní praxi," prohlásil. Podle Brabce ale tento sporný bod byl znám polské straně už měsíce a nebyl předtím rozporován.

Polsko kvůli Turówu zvažuje přerušit spolupráci ve V4

Zahraniční

Česko i Polsko jsou podle Brabce nadále připravené o situaci kolem Turówa jednat. Polská delegace ve čtvrtek večer po jednání ale z Česka odjela, takže v pátek jednání s velkou pravděpodobností pokračovat nebude. "Doufáme, že budeme s to se po nějaké době zase setkat," dodal Jabloński. Podle agentury PAP tím naznačil, že polská nabídka zůstává na stole a že je možný návrat k jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám