Hlavní obsah

V Pákistánu cvičí Evropany k teroristickým útokům v Paříži či Berlíně

Desítky muslimů z Evropy se podle představitelů pákistánských i západních tajných služeb cvičí na útok v evropských metropolích. Napsala to v pondělí tisková agentura AP s tím, že na seznamu terčů možných atentátů je například Eiffelova věž či hlavní nádraží v Berlíně.

Foto: Reuters

Evropané cvičí s bojovníky Tálibánu.

Článek

Americká televizní stanice Fox News s odvoláním na nejmenované představitele západních tajných služeb uvedla, že existuje seznam terčů možných atentátů. Kromě jiných míst je na něm například luxusní hotel Adlon v Berlíně, televizní věž na berlínském náměstí Alexanderplatz a pařížská katedrála Notre-Dame. O seznamu podle zdrojů informoval německo-pákistánský občan, který byl vyslýchán americkými vojáky v Afghánistánu.

Už minulý týden uvedl Daily Telegraph s odvoláním na zpravodajské služby, že se v kmenových územích na severozápadě Pákistánu cvičí asi patnáct britských muslimů s cílem vytvořit teroristické komando. [celá zpráva]

Zpráva přišla poté, co televize Skynews uvedla, že Evropě, zejména Británii, Německu a Francii, hrozí útoky komand. Kvůli nim americká tajná služba CIA nechala provést v září řadu náletů bezpilotních letadel na kmenová území Pákistánu a aktuální hrozbu snížila. [celá zpráva]

Teroristé z celého světa

Agentura AP nyní uvedla s odvoláním na pákistánskou tajnou službu ISI, že se v oblasti cvičí několik desítek lidí s evropskými pasy. Většinou jde o lidi, kteří jsou pákistánského původu. Výcvik ale prodělávají také Čečenci, Uzbekové, Arabové a Turci, mezi kterými se ocitl i bývalý pilot stíhaček turecké armády. "To ukazuje, že někteří lidé, kteří sem přicházejí, mají dobré vzdělání," citovala AP vysokého představitele pákistánských tajných služeb ISI.

Při raziích v táborech radikálů byl nalezen loni i pas Španělky Raquely Burgose Garciové, která si vzala Maročana Amera Azítzího. Ten je podezřelý z podílů na útocích z 11. září 2001 v USA i z útoku v madridských vlacích 11. března 2004.

Představitel tajné služby ISI také uvedl, že byli zadrženi čtyři ruští občané, kteří se do země dostali i s rodinami a chtějí vést džihád.

Hrozba teroristického útoku v Evropě roste

Americké ministerstvo zahraničí v neděli varovalo své občany cestující do Evropy před možnými teroristickými útoky. Američané mají být opatrní především při návštěvách veřejných míst. Česko už oznámilo, že přijalo preventivní bezpečnostní opatření, například na letišti Praha-Ruzyně. Hrozba se nicméně podle ministerstva vnitra ani policie Česka přímo netýká, uvedla ČTK. [celá zpráva]

Varování pro své občany ve Francii a v Německu vydala i britská vláda. Zvýšila přitom stupeň teroristické hrozby z "obecného" na "vysoký". Paříž v posledních týdnech zažila několik poplachů kvůli možným útokům, vyklízena byla Eiffelova věž i nádraží Saint Lazare.

Americké varování je obecné a nezmiňuje žádnou zemi. Varuje před činností sítě al-Káida a příbuznými organizacemi, které prý dál plánují útoky v Evropě.

Nová taktika al-Káidy

Mezinárodní teroristická síť al-Káida se obrací na podobné extrémisty pro přípravu atentátů v Evropě, protože tito lidé se mohou volně pohybovat po starém kontinentu a jeho městech, vysvětlily zdroje. Tito radikálové jsou často pákistánského původu a mají vztahy k Británii a dalším evropským zemím.

Na kmenových územích Pákistánu, nad kterými ústřední moc nemá plnou kontrolu, se v táborech islámských radikálů cvičí, aby mohli provést útok v bombajském stylu, tedy zaútočit na několika veřejných místech pomocí bomb a střelných zbraní a pak se v nějaké budově plné lidí, třeba v hotelu, opevnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám