Hlavní obsah

V ostřelovaném Kyjevě vyhlásili zákaz vycházení, do metropole zamířil premiér Fiala

Kyjev

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vyhlásil od úterních 20.00 (19.00 SEČ) do čtvrtečních 7.00 (6.00 SEČ) zákaz vycházení. Ruské síly město masivně ostřelují, napsala ukrajinská tisková agentura. Do ukrajinské metropole zamířila delegace premiérů Česka, Polska a Slovinska.

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Kyjeva s hrůzou ohledávají své vybombardované domovyVideo: AP

 
Článek

„Od 20.00 15. března do 7.00 17. března platí v Kyjevě zákaz vycházení. Bez speciálních propustek platí po městě zákaz pohybu. Ven můžete jen tehdy, pokud se musíte dostat do krytu,“ uvedl Kličko. Vyzval obyvatele Kyjeva, aby se připravili na dvoudenní pobyt doma a při poplachu se schovali.

Bombardování potvrzoval i český ministr školství Petr Gazdík (STAN), který se měl prostřednictvím videohovoru spojit se svým ukrajinským kolegou. „Hovor byl zrušen, musí do krytu. Rusové je bombardují,“ napsal na Twitter Gazdík.

Od brzkých ranních hodin je Kyjev pod palbou. Zasaženy byly tři obytné výškové budovy. Zahynuli tam dva lidé.

BEZ KOMENTÁŘE: V Charkově byla po náletech zničena čtyřpatrová rezidenční budovaVideo: AP

Do Kyjeva míří delegace premiérů

Do ukrajinské metropole přitom míří delegace českého premiéra Petra Fialy,  polského premiéra Mateusze Morawieckého a slovinského premiéra Janeze Janši.

Fiala už je v Kyjevě, kde se má setkat se Zelenským

Válka na Ukrajině

Premiéři se v Kyjevě setkají s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem.

Jde o první návštěvu takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února. Politici chtějí jako představitelé unijních zemí vyjádřit evropskou podporu napadené Ukrajině a představit konkrétní balík pomoci, řekl Dworczyk.

„Návštěva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti,” uvedl český premiér Fiala. Podle něj je o cestě informováno mezinárodní společenství včetně OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám