Hlavní obsah

V Norsku vystřídá pravicovou vládu levicová. Vede ji milionář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

V Norsku po pondělních parlamentních volbách vystřídá vládnoucí středopravicovou koalici středolevicová. Stávající premiérka Erna Solbergová z Konzervativní strany Höyre už po zveřejnění oficiálních předběžných výsledků voleb uznala porážku. Ve volbách zvítězila sociálnědemokratická Dělnická strana (AP). Ta už v úterý zahájila jednání o vytvoření koalice.

Foto: Javad Parsa, ČTK/AP

Jonas Gahr Störe

Článek

Strana sice oproti minulým volbám přišla o jeden procentní bod, ale podpora více než 26 procent hlasujících voličů přinésla Dělnické straně 48 mandátů.

Foto: Javad Parsa, ČTK/AP

Jonas Gahr Störe se raduje po zveřejnění volebních výsledků.

Spolu s mandáty získanými zamýšlenými partnery do vlády – Stranou středu (SP), která skončí třetí, a s pátou Socialistickou levicovou stranou (SV) – sahá tato středolevicová koalice na dostatečnou většinu  89 poslanců z celkových 169 poslaneckých mandátů.

Foto: Hakon Mosvold Larsen, ČTK/AP

Norská premiérka Erna Solbergová ve volební místnosti.

Dosud vládnoucí konzervativci ztratili ještě více. Vůdce Dělnické strany Jonas Gahr Störe již prohlásil středolevý opoziční blok za vítěze voleb.

Norové jdou k volbám

Evropa

Média už před volbami předpovídala, že Solbergová po osmi letech vládnutí ve funkci premiérky skončí. Störe dal předem najevo, že chce spolupracovat s SP a SV a zřejmě nebude potřebovat podporu žádné další strany.

Podle agentury Reuters budou klíčovým tématem koaličních jednání klimatické změny a s nimi související otázky kolem budoucnosti těžby ropy a zemního plynu v zemi. Störe již dříve řekl, že se chce zaměřit na snižování emisí oxidu uhličitého v souladu s pařížskou klimatickou dohodou, ne však za cenu ztrát pracovních míst v největším exportním průmyslu země, jimiž jsou ropa a zemní plyn. Případný útlum těžařských aktivit musí být podle Dělnické strany pozvolný; její potenciální koaliční partneři jsou v tomto směru radikálnější. 

Levicový milionář

Jedenašedesátiletý Störe sice od roku 2014 vede Dělnickou stranu, ale je jedním z nejbohatších politiků v Norsku díky majetku, který zdědil po svém dědečkovi průmyslníkovi a rejdaři.

Jeho majetek činí asi deset milionů dolarů a drží také velkou část investiční společnosti Femstö. Studoval na prestižní pařížské vysoké škole politických věd Sciences Po a mluví plynně francouzsky. Kariéru začal jako poradce premiérky Gro Harlem Brundtlandové, v roce 2005 se stal ministrem zahraničí, a poté byl také rok ministrem zdravotnictví. Vedení strany se ujal, když jeho blízký přítel Jens Stoltenberg odešel v roce 2014 z norské politiky do vedení NATO.

Podobně jako jeho politické vzory Brundtlandová a Stoltenberg je Störe spojován s pravým křídlem Dělnické strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám