Hlavní obsah

V německé SPD roste odpor proti koalici s Merkelovou. Schulze čekají horké chvilky

– AAA

V německé sociální demokracii (SPD) narůstá odpor proti dojednávanému pokračování ve velké koalici s křesťanskodemokratickou unií (CDU/CSU) stávající kancléřky Angely Merkelové. Proti zachování spojenectví z minulého volebního období už se vyslovila dvě zemská sdružení SPD. Šéf strany Martin Schulz bude mít plné ruce práce, aby své spolustraníky před nedělním klíčovým hlasováním na sjezdu SPD přesvědčil.

Foto: Bernd von Jutrczenka, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová a předseda sociálních demokratů Martin Schulz.

Článek

„Máme straníky, kteří jsou pro, a také členy partaje, kteří jsou proti. Mezi tím je ale  mnoho členů, kteří se ještě nerozhodli,“ řekl v úterý rozhovoru pro rádio WDR2 šéf SPD ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko Michael Groschek.

Když minulý týden v pátek po celonočním jednání CDU/CSU a SPD překonaly rozdíly a uzavřely sondovací rozhovory, které v Německu tradičně předcházejí vlastnímu koaličnímu vyjednávání, zdálo se, že pokračování dosavadní velké koalice je na nejlepší cestě. Ale zatímco v konzervativní unii s výsledky sondovacích rozhovorů zavládla spokojenost, v sociální demokracii se rychle začaly objevovat hlasy nespokojených, podle nichž SPD neprosadila dost ze svého programu.

Nespokojení místopředsedové

Už o víkendu vzala si slovo hned trojice místopředsedů – Malu Dreyerová, Ralf Stegner a Thorsten Schäfer-Gümbel – a v naprostém rozporu s obvyklými pravidly se domáhala „vylepšení výsledků“ sondáží SPD s konzervativním blokem CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

Zatím nejsilněji však dali nespokojenost najevo sociální demokraté v Sasku-Anhaltsku, kteří se na svém sjezdu většinou jednoho hlasu postavili proti pokračování velké koalice, a předsednictvo berlínské SPD, které učinilo podobný krok. Pro koaliční rozhovory CDU/CSU a SPD se zatím vyslovili jen sociální demokraté v Braniborsku.

Hraje se i o Schulzovu budoucnost

Schulz bude v úterý večer osobně o podporu pro velkou koalici žádat spolustraníky ze Severního Porýní-Vestfálska, kteří na nedělní celostranický sjezd vyšlou téměř čtvrtinu z celkového počtu 600 delegátů. Hlasování o podpoře koaličních rozhovorů se ale dnes neplánuje.

Dvaašedesátiletý Schulz byl po parlamentních volbách, v nichž SPD loni na podzim dosáhla nejhoršího výsledku od druhé světové války, rozhodnut odvést stranu do opozice. Listopadový krach rozhovorů o vládě mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými ale jeho postoj změnil. Pokud by se mu v neděli nepodařilo přesvědčit stranický sjezd, který bude o zahájení koaličních rozhovorů hlasovat, znamenalo by to podle mnohých konec jeho politické kariéry. Německu by takový krok přinesl další týdny nejistoty a možnost předčasných voleb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám