Hlavní obsah

V německé nemocnici zaměnili léky, mladík po rutinní operaci zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bielefeld

Tragická záměna se stala v nemocnici v německém Bielefeldu. Šestadvacetiletý pacient tam omylem dostal lék pacienta, s nímž sdílel pokoj. Ačkoliv se dostal okamžitě na jednotku intenzivní péče, následkům záměny léků vzápětí podlehl, napsal server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Lék, který byl mladému pacientovi omylem podán, byl určen pro onkologicky nemocného pacienta,“ sdělil mluvčí nemocnice. Jak přesně se tragická záměna stala, není jasné. Klinika v současné době incident z minulého týdne vyšetřuje. Jasné je pouze to, že zaměněný lék nebyl medikament proti rakovině.

Mladý muž se původně podrobil na klinice v Bielefeldu rutinní operaci, po níž měl být během několika dnů propuštěn. Pak přišla osudná záměna. Poté, co začal mít pacient po podání léku problémy, byl okamžitě převezen na jednotku intenzivní péče, sdělil mluvčí. Následně byl převezen na neurologické oddělení Evangelické kliniky v Bielefeldu. Tam také minulý týden ve čtvrtek zemřel. Kvůli ochraně osobních údajů nelze k případu zveřejňovat žádné další informace.

Rodiče Olivera dál bojují: jednají o léčbě v Kalifornii

Domácí

„Jsme zděšeni touto tragickou smrtí. Soucítíme s pozůstalou rodinou,“ uvedl ředitel kliniky Michael Ackermann. Mluvčí dodal, že poskytne k objasnění „všechny možnosti, které máme k dispozici“.

Podobný případ se stal vloni v Dolním Bavorsku. Případ se dostal k soudu a sestra, která podala pacientovi nesprávný lék, a ten následně zemřel, byla odsouzena k podmínce.  V roce 2018 na klinice v Göppingenu zemřeli dva pacienti po údajném smíchání infuzních roztoků.

Ve Frankfurtu nad Mohanem byla odsouzena v roce 2003 zdravotní sestra, která zaměnila injekční stříkačky a podala nesprávný preparát dítěti, které později zemřelo. Záměna medikamentů není v nemocnicích nic neobvyklého, potvrdil Eugen Brysch z nadace na ochranu pacientů. Většinou se jedná o tablety, které pacient spolkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám