Hlavní obsah

V Moskvě se sešly tisíce lidí na protiválečném pochodu

Aktualizováno

Několik tisíc lidí se v neděli sešlo v centru Moskvy, aby protestovali proti podílu Kremlu na válčení na Ukrajině. Povolený mírový pochod má projít po hlavních bulvárech metropole pod ruskými a ukrajinskými vlajkami. „Ne válce!” skandují lidé podle moskevského rozhlasu. Podobné akce se ruská opozice snaží pořádat i v dalších městech.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Stoupenci samozvaných lidových republik Donbasu a Luhansku trhají ukrajinskou vlajku na protiválečném pochodu Moskvou

Článek

Reportér agentury AP odhadl počet demonstrantů v metropoli na zhruba 20 000. Moskevská policie uvedla, že pochodu se účastní 5000 lidí. Organizátoři očekávali jen v Moskvě více než 50 000 účastníků.

V Petrohradu úřady akci nepovolily, ale policie podle Radia Svoboda zatkla jen několik z asi 1500 demonstrantů, kteří prošli centrem druhého největšího ruského města s plakáty "Ne válce" a "Ukrajino, odpusť". V Novosibirsku policie nepovolenou demonstraci rovnou rozehnala.

Ani v Tomsku úřady demonstraci nepovolily, a tak se na hlavním náměstí střídali jednotliví aktivisté s protiválečnými transparenty. Protesty osamocených jednotlivců totiž nevyžadují úřední schválení.

Opozičního aktivistu Arťoma Kosareckého, který osaměle demonstroval v Barnaulu, ale v neděli přepadli neznámí pachatelé a sebrali mu plakát "Sibiř proti válce". Následně demonstranta podle serveru OVD-Info, sledujícího policejní přehmaty, zatkli strážníci, ale propustili jej zase na svobodu po sepsání protokolu.

Bez hesel proti Putinovi

"Pochod míru je pochod kolaborantů s fašisty!" skandovala ještě před akcí skupinka odpůrců demonstrujících, než ji varovala policie. Na plánované trase pochodu se objevily nápisy vyjadřující podporu proruským separatistům válčícím na východu Ukrajiny a odsuzující "kyjevskou juntu".

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Odpůrci protiválečného pochodu v Moskvě

Policisté kontrolující demonstranty před propuštěním do pochodu prý zabavují plakáty a transparenty s politickými hesly proti Putinově režimu.

Mírové pochody žádají ruské vedení, aby stáhlo ruské vojáky z Ukrajiny, ukončilo podporu separatistům, skoncovalo s dezinformační kampaní ve státních televizích a přestalo pronásledovat občany odsuzující agresi proti sousednímu státu a anexi Krymu, a také zrušilo zákazy dovozu západního zboží, které vyvolaly prudký růst cen, uvedl server newsru.com.

Předchozí "pochod míru" se v Moskvě odehrál bez jakýchkoliv incidentů v polovině března. Policie tehdy odhadla počet účastníků na tři tisícovky, pořadatelé na 50 000 až 70 000, zatímco podle novinářů se sešlo několik tisíc demonstrantů, a to včetně frontmana populární rockové kapely Mašina vremeni Andreje Makareviče. Ten vzápětí začal mít potíže. [celá zpráva]

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina po anexi Krymu dosáhla rekordní výše 84 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám