Hlavní obsah

V Moskvě protestuje proti Putinovi až 20 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Pod dohledem posílených oddílů ruské policie začala v pondělí vpodvečer na Blatném náměstí v centru Moskvy demonstrace ruské opozice. Podle přítomných novinářů je účast nečekaně vysoká a policie musela zřídit nová kontrolní stanoviště, jimiž demonstranti na náměstí procházejí.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Protivládní demonstrace v Moskvě

Článek

Protestní akce má být připomínkou loňských demonstrací, při nichž desetitisíce lidí protestovaly proti znovuzvolení Vladimira Putina ruským prezidentem. Při jednom z protestů bylo loni v květnu při srážkách s policií několik desítek lidí zraněno a kolem 200 zatčeno.

Podle policistů bylo v pondělí při oficiálním zahájení demonstrace na Blatném náměstí kolem 5000 lidí, ale noví demonstranti dál přicházeli. Moskevský rozhlas odhadl počet účastníků na 20 000. V úvodu lidé uctili minutou ticha památku stavebního dělníka, který při sestavování tribuny na náměstí tragicky zahynul.

Podle moskevské policie probíhá mítink zatím bez incidentů. Demonstraci v pondělí opoziční aktivisté zorganizovali i v Petrohradě a některých dalších ruských městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám