Hlavní obsah

V Moskvě mohla útočit mladá vdova po čečenském bojovníkovi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Mladá žena, která se v pondělí odpálila na moskevské stanici metra Park kultury, byla podle jedné z vyšetřovacích verzí vdovou po čečenském bojovníkovi. Do Moskvy mohla přijet z dagestánského Kizljaru, kde ve středu zabili atentátníci deset lidí. V noci na čtvrtek otřásl Dagestánem další výbuch.

Článek

Ruský list Kommersant napsal, že vyšetřovatelé předpokládají, že jednou z atentátnic mohla být Marcha Ustarchanovová. Její muž Saíd-Emin Chizrijev byl zabit loni v říjnu při přípravě dalšího atentátu na čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Patřil k vůdcům povstalců z Gudermesu.

Po vdově policie pátrala, příbuzní, kteří její sňatek nechtěli uznat, ji ohlásili jako nezvěstnou. Marchu prý zverbovali povstalci na internetu, podobně jako další rekruty na sebevražedné atentáty.

Podle vyšetřovatelů atentátnice s doprovodem přijely do metropole z Kizljaru autobusem, protože u něj při zakoupení jízdenky není na rozdíl od vlaku nutno předložit osobní doklady.

Proto spojují středeční dvojitý atentát v Kizljaru s pondělními útoky v Moskvě.

Přestupní stancie Kizljar

Loni v září čečenští policisté zlikvidovali jednoho ze sebevražedných atentátníků z veděnského okresu "doslova jen pár hodin před tím, než by nasedl v Kizljaru na vlak do Moskvy". Jízdenku už měl v kapse, výbušninu skrýval ve sportovních botách. Jeho bratranec byl za základě informací z Čečenska dopaden v Moskvě i s pásem naplněným plastickou trhavinou a ocelovými kuličkami.

Za atentáty v Kizljaru však mohla být i snaha povstalců pod velením Doku Umarova odpoutat pořádkové síly od čečenských hor, kde probíhá další z velkých protiteroristických operací. Obdobný zátah ráno ohlásily úřady v Ingušsku.

Výbuch nálože v autě zabil v Dagestánu dva lidi

Dva lidé zahynuli v noci na čtvrtek na jihu Ruska v Dagestánu, když explodovala nálož v jejich autě. Další člověk byl těžce zraněn. Zřejmě v autě převáželi nálože, které náhodou vybuchly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské záběry z vražedného útoku v DagestánuVideo: Reuters

Nálož explodovala ve vozidle VAZ 21099 ve tři ráno moskevského času (1.00 SELČ) u vesnice Toturbijkala v Chasavjurtovské oblasti na západě Dagestánu.

„Podle předběžných informací explodovaly výbušniny v autě náhodou,“ citovala agentura Interfax mluvčího policie.

"Není vyloučeno, že v autě převáželi výbušné zařízení," citovala agentura ITAR-TASS vyjádření mluvčího dagestánského ministerstva vnitra.

Totožnost řidiče a obou spolucestujících byla zjištěna, všichni pocházeli z Dagestánu. Vyšetřovatelé nyní zjišťují typ a sílu převážené trhaviny a podnikají další úkony, uvádí ČTK.

V Dagestánském Kizljaru při dvojitém atentátu zahynulo ve středu dvanáct lidí, dalších 23 jich zůstává v nemocnici. [celá zpráva]

V pondělí dvě sebevražedné atentátnice zaútočily v moskevském metru a zabily 39 lidí. Ve čtvrtek zůstává hospitalizováno 88 zraněných. [celá zpráva]

Ve čtvrtek by měla v Moskvě být pohřbena většina obětí atentátů v metru. K útokům se přihlásil vůdce čečenských separatistů Doku Umarov. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám