Hlavní obsah

V Maďarsku začala předvolební kampaň, Orbán varoval před návratem levice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Maďarsku v sobotu odstartovala oficiální kampaň před parlamentními volbami, které se v zemi konají 3. dubna. Premiér Viktor Orbán (FIDESZ) při této příležitosti varoval před návratem levice k moci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Maďarska Viktor Orbán

Článek

Nadcházející volby chtějí podle Orbána využít k návratu expremiéři Ferenc Gyurcsány a Gordon Bajnai. „Maďarsko musí jít vpřed, nikoliv vzad,“ zdůraznil předseda FIDESZ.

Orbán ve svém projevu řekl, že je potřeba zabránit válce mezi Ruskem a Ukrajinou. Svou nedávnou cestu do Moskvy, kde jednal s prezidentem Vladimírem Putinem, označil za mírovou misi.

„Strategie Evropské unie vůči Rusku selhala, sankce vůči Moskvě jsou špatné,“ řekl předseda maďarské vlády. Orbán varoval, že v případě vojenského konfliktu na Ukrajině hrozí Evropě uprchlická vlna.

Maďaři půjdou volit 3. dubna. Orbánovi se postaví koalice

Evropa

Zájmem Maďarska je podle premiéra mír a nezávislost Ukrajiny. „Vojenská síla Evropské unie by měla být srovnatelná s vojenskou sílou Ruska. Dokud tomu tak není, o bezpečnosti Evropy rozhodují Spojené státy a Rusko. Proto podporujeme vytvoření společných evropských sil,“ dodal Orbán.

Expremiér Gyurcsány ve svém projevu na začátku předvolební kampaně řekl, že Maďaři už mají dost 12leté vlády strany FIDESZ. „Jsem si téměř jist, že tato vláda je nejzkorumpovanější vládou uplynulého století,“ řekl Gyurcsány. Podle předsedy Demokratické koalice budou maďarští voliči v dubnu rozhodovat mezi východem a Západem.

Před volbami spí Orbán klidně

Zahraniční

V letošních volbách čelí FIDESZ poprvé sjednocené kandidátce opozice, kterou vytvořila Gyurcsányova Demokratická koalice, Maďarská socialistická strana, Jobbik, strana Politika může být jiná, hnutí Dialog a Momentum. Jejich společným kandidátem na premiéra je starosta města Hódmezővásárhely Péter Márki-Zay.

Reklama

Související články

Před volbami spí Orbán klidně

Strana FIDESZ a premiér Viktor Orbán (58), suverénní hegemonové maďarské politické scény posledního desetiletí, se letos třetího dubna ocitnou tváří v tvář...

Výběr článků

Načítám